Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Plaatkoek met walnoten en honing-karamel

Plaatkoek met walnoten en honing-karamel

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Voor de bodem

Voor de topping

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een vierkante bakvorm (ca. 23 cm) in met boter en bedek met bakpapier dat aan beide zijden iets mag overhangen.

  2. 2. Doe voor de bodem de bloem, de suiker, het vanille- extract en het zout in een kom en meng met een handmixer door elkaar. Snij d 100 g boter in blokjes en voeg toe. Klop door tot je een samenhangend deeg hebt.

  3. 3. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. De bodem is vrij dun, maar dit hoort zo. Bak de bodem 12-14 minuten in de oven tot de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal de bodem uit de oven, maar laat de oven aanstaan. Laat de bodem iets afkoelen.

  4. 4. Verwarm ondertussen voor de topping de boter, de honing en de basterdsuiker in een steelpan op laag vuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost, maar laat het geheel nog niet koken.

  5. 5. Zet nu het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Laat 3-4 minuten doorkoken zonder in de pan te roeren. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom en de walnoten toe. Roer alles goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodem.

  6. 6. Zet de vorm opnieuw in de oven en bak de koek nog ca. 25 minuten tot de walnoten bruin beginnen te kleuren. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Zet het afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast, zodat de koek goed koud wordt. Til hem uit de vorm en snijd de koek in vierkanten.

Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)