Bereiding

1. Bekleed de bodem van 6 ronde taartvormpjes met opstaande rand (10 cm Ø) met bakpapier. Bekleed de randen ook met een reep bakpapier. Als je vormpjes met afneembare rand gebruikt, verpak de onderkant dan goed in 3 lagen aluminiumfolie om de vormpjes waterdicht te maken.

2. Smelt de roomkaas met de boter en de melk au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met net niet kokend water) en roer goed door elkaar. Klop de eidooiers met 50 g suiker romig. Voeg het dooiermengsel toe aan het roomkaasmengsel en roer helemaal glad. Zeef de bloem en de maizena erboven en roer tot een glad mengsel. Roer de sesamolie, de gemalen steranijs en het vanille-extract erdoorheen.

3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Klop de eiwitten in een schone, vetvrij e kom schuimig. Voeg al kloppend beetje bij beetje 150 g suiker toe. Blij f kloppen tot je een stevig, glanzend schuim hebt. Spatel het eiwitschuim voorzichtig in 2 porties door het roomkaasmengsel. Verdeel het mengsel over de taartvormpjes.

4. Zet de vormpjes in een ruime ovenschaal. Giet zoveel heet water in de ovenschaal dat de vormpjes in een laag water van 3-4 cm staan. Zet het geheel voorzichtig in de oven en bak de taartjes ca. 45 minuten. Verlaag na ca. 15 minuten de oventemperatuur naar 140°C. Zet na de baktijd de oven uit maar laat de cheesecake nog ca. 30 minuten in de oven staan. Neem dan de taartjes voorzichtig uit het waterbad, zet ze op een rooster van de oven en laat ze, met de ovendeur gedeeltelijk open, ca. 30 minuten afkoelen. Neem de cheesecakes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.

5. Doe voor de karamel de suiker met 50 ml water in een steelpan en laat op middelhoog vuur karamelliseren. Roer absoluut niet in de karamel, dan wordt hij troebel. Je kunt wel een beetje de pan draaien zodat het geheel gelijkmatig kleurt. Laat de karamel niet te donker worden, neem hem van het vuur zodra hij mooi amberkleurig is geworden. Laat ca. 2 minuten staan.

6. Blus de karamel af met ca. 100 ml water, pas op want de karamel is nog steeds erg heet. Breng weer rustig aan de kook zodat de karamel oplost tot een mooie siroop. Bepaal de dikte door wat karamel op een koud bordje te druppelen. Is de siroop nog te dik, voeg dan extra water toe. Laat de karamel afkoelen. Bedruip de cheesecakejes royaal met de karamel en strooi er het sesamzaad overheen.

Per portie: ca. 532 kcal
13 g eiwit | 28 g vet | 58 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen