
Pompoensoep met ham en kruidencroutons
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Snijd het ciabattabrood in de lengte in dunne plakken. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel en snipper de knoflook. Was de rozemarijn en hak de naaldjes grof. Meng de knoflook en de rozemarijn met de olijfolie. Bestrijk het brood met het olijfoliemengsel. Bestrooi met zout en peper en bak ca. 15 minuten in de oven tot het brood goudbruin en krokant is.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Was de rode peper en hak hem fijn. Was de pompoen en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten* en snijd het vruchtvlees in blokjes. Smelt de boter in een ruime pan en fruit er de ui, de rode peper en het komijnzaad ca. 4 minuten in. Voeg de pompoen toe en blus af met de groentebouillon.
Breng aan de kook en kook ca. 40 minuten op laag vuur. Pureer de soep fijn met een staafmixer. Breng op smaak met sojasaus, nootmuskaat, zout en peper. Scheur de parmaham in reepjes.
Schenk de soep in kommen en verdeel wat van de ham erin. Bedruppel met de pompoenpitolie en bestrooi met peper. Serveer met de croutons en de overige ham.