Bestel Foodies Franse bistro

Frans stokbrood maken

Laat je niet ontmoedigen om zelf stokbrood te bakken. De Fransen hebben het tot een ware kunst verheven maar heus; je kunt ze ook in je eigen oventje bakken. Het maken van het voordeeg een dag van tevoren lijkt misschien te veel gedoe, maar geloof ons – dit is juist het geheim van een perfect stokbrood. Hierdoor krijg je namelijk die onweerstaanbaar knapperige korst en een heerlijk zacht kruim. Vervolgens komt het kneden. Regelmatig strekken en vouwen van het deeg tijdens het rijzen maakt het deeg extra sterk en elastisch en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de luchtbellen. Neem hier dus uitgebreid de tijd voor. Daarna is het tijd om de broden te bakken. Vergeet vooral niet om een ovenschaal met water in de oven te zetten. Door de stoom van het verdampende water uit de ovenschaal vormt de korst zich iets langzamer en blijft het broodkruim lekker zacht.

Wil je ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stokbrood bewaren

Het stokbrood smaakt vers het allerlekkerst, maar gewikkeld in een schone theedoek of aluminiumfolie kun je het 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Je kunt het stokbrood ook in een luchtdichte diepvrieszak in vriezen en binnen 1 maand gebruiken. Is het stokbrood een beetje oud en taai geworden? Bestrijk het licht met water en bak het kort af in een goed voor verwarmde oven tot het weer knapperig is.

Verschil stokbrood en baguette

De termen stokbrood en baguette worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de twee broden? Nou eigenlijk is er helemaal geen verschil! Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse baguette. Wel is het zo dat ze in Frankrijk verschillende soorten baguettes hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de ficelle (hele smalle baguette), de flûte (de lichtste) en de campagne (boerenbrood).

Basisrecept stokbrood maken

Ben je er klaar voor? We gaan bakken! Dus stroop je mouwen op en kneden maar! Met dit basisrecept maak jij het welbekende brood net zo lekker als in Frankrijk. Laat het stokbrood afkoelen tot het net nog een beetje warm is en serveer het met gezouten boter.

> naar het recept: basisrecept stokbrood maken

Stokbrood

Stokbrood recepten

Heb jij het basisrecept onder de knie? Dan is de hoogste tijd om te gaan variëren. Wij hebben alvast de lekkerste recepten voor je verzameld:

Kaas-knoflookbrood met sriracha

Blaas het bekende stokbrood nieuw leven in met de Thaise chilisaus sriracha. Maar pas op: deze snack is verslavend lekker.

> naar het recept: kaas-knoflookbrood met sriracha

kaas-knoflookbrood

Denvers fool’s gold sandwich

Het verhaal gaat dat Elvis ooit midden in de nacht een vliegtuig pakte van Memphis naar Denver om een fool’s gold sandwich te eten. Een vliegtuig hoef je niet te pakken, je maakt hem in je eigen keuken. Net zo lekker!

> naar het recept: Denvers fool’s gold sandwich

fool's gold sandwich

Eggs benedict baguette

Eggs benedict is een klassiek ontbijtgerecht. Serveer ze eens op je zelfgemaakte baguette en jij hebt zeker een morgen zonder zorgen. Ook leuk om je geliefde mee te verrassen op zondagochtend. Want liefde gaat door de maag.

> naar het recept: eggs benedict baguette

Eggs benedict baguette