Bereiding

  1. Week de bonen 1 nacht in ruim koud water.
  2. Kneus het venkelzaad, het korianderzaad en het komijnzaad in een vijzel tot een grof poeder. Verhit de olijfolie in de tajine en bak er de ui lichtgoudbruin in. Voeg de knoflook en alle specerijen toe en bak nog tot de knoflook glazig is en de specerijen lekker geuren. Voeg de uitgelekte bonen en de tomatenpassata toe. Vul aan met zoveel water dat de bonen net onder staan. Voeg wat zout toe en breng rustig aan de kook. Leg het deksel op de tajine.
  3. Kook de bonen in 40-50 minuten op matig vuur gaar. Voeg de sperziebonen en de tomatenblokjes toe en kook nog ca. 5 minuten mee tot ze de bonen gaar zijn.
  4. Verwarm het platbrood in de oven of magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak ondertussen voor de kruidentopping de amandelen grof. Snijd de bieslook en de peterselie fijn. Meng de amandelen, de kruiden en de sinaasappelschil met wat grof zeezout. Roer naar smaak de pittige harissa door de tajine of geef hem er los bij. Bestrooi het geheel voor het serveren met de kruidentopping. Serveer met het platbrood.

*Gebruik voor een snelle versie 2 blikken witte bonen à 400 g en sla het weken en koken van de bonen over.

Per portie (6): ca. 555 kcal
21 g eiwit | 18 g vet | 68 g koolhydraten

Receptuur en fotografie: Willem van Santen