Bereiding

  1. Meng 250 g bloem met ½ tl zout en de gedroogde gist. Meng er 2 el olijfolie doorheen tot het de structuur van broodkruim heeft. Voeg ca. 300 ml lauwwarm water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom en dek het af. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plaats.
  2. Was de courgette en snijd hem in plakken (ca. 2 cm dik). Wentel de plakken courgette door 2 el bloem en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een pan en bak de plakken courgette in ca. 5 minuten goudbruin aan beide kanten. Neem de plakken courgette uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Kneed het deeg kort door en verdeel het in ca. 8 stukken. Rol de stukken plat uit op een ingevette bakplaat. Laat het deeg nogmaals ca. 20 minuten rijzen.
  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C / gas: stand 5). Beleg de stukken deeg met de plakken courgette en druk de courgette een beetje in het deeg. Hak de oregano grof en strooi hem over het deeg. Druppel de rest van de olijfolie over het deeg en bestrooi met peper. Bak de focaccia’s in de oven in ca. 10 minuten goudbruin.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: Wim Pollmann (www.servies.nl), Van Mij (www.van-mij.nl), eigen collectie