Bierbagels met pittige waldorfsalade
Eenvoudig
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Meng voor de bagels 500 g bloem met de gist, de basterdsuiker en het zout in de kom van een staande mixer. Voeg het bier toe en kneed het geheel in ca. 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Doe het deeg in een ingevette kom en dek losjes af met folie. Laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm er balletjes van. Maak met je vinger een gat in het midden van elk deegballetje en draai het deeg rustig rond zodat je een bagelvorm krijgt met een gat van 3-4 cm in het midden. Leg de bagels voorzichtig op een met bloem bestoven werkblad en laat rusten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Breng in een ruime pan ca. 2 l water aan de kook. Voeg de baking soda
en 1 el suiker toe aan het water. Laat de bagels voorzichtig in het kokende water glijden en kook ze ca. 30 seconden. Keer ze om en kook nog 30 seconden. Kook niet meer dan 3 bagels tegelijk. Schep de bagels uit het water en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met losgeklopt eiwit en bestrooi met pittenmix.Bak de bagels in 20-25 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Blancheer voor de waldorfsalade de knolselderijreepjes ca. 1 minuut in kokend water met wat zout. Giet af en spoel af met koud water.
Laat goed uitlekken. Meng de knolselderij met de overige ingrediënten voor de waldorfsalade en breng op smaak met zout, peper en een scheutje wittewijnazijn. Beleg de bagels met de waldorfsalade en de rucola.