Bereiding

Dit luchtige, zoete witbrood komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is eigenlijk meer een cake dan een brood. Wij bakken de brioche graag met sinaasappel, karnemelkglazuur en maanzaad.

  1. Verwarm de melk met de sinaasappelschil tot hij lauw is en los de gist erin op. Kluts 5 eieren en meng ze door de melk. Zeef 500 g bloem en het zout in de kom van een keukenmachine. Voeg het melkmengsel toe en kneed met deeghaken in ca. 15 minuten tot een soepel deeg.
  2. Klop 300 g boter met de suiker romig. Voeg de boter geleidelijk al knedend toe aan het deeg en kneed nog ca. 5 minuten door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats ca. 2 uur rijzen.
  3. Tik voorzichtig wat lucht uit het deeg en zet het afgedekt ca. 1 uur in de koelkast.
  4. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad kort door. Vorm van ¼ van het deeg een kleine bol en van het overige deeg een grote bol. Leg de grote bol deeg in een met boter ingevette en met bloem bestoven briochevorm. Druk met licht bebloemde vingers voorzichtig een gat in het midden. Rol de kleine bol deeg uit tot een langwerpig ei en laat het met de smalle kant in het gat zakken.
  5. Splits het overige ei. Bestrijk het deeg met de eidooier en laat het op een warme plek ca. 45 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C). Bak het briochebrood ca. 45 minuten in de oven. Verlaag eventueel na ca. 20 minuten de oventemperatuur.
  7. Neem de brioche uit de oven en stort hem voorzichtig uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster. Los de poedersuiker op in de karnemelk en schenk het glazuur over de brioche. Bestrooi met het maanzaad.

Per stuk: ca. 281 kcal
6 g eiwit | 15 g vet | 30 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren