Zalmpaté met briochebolletjes
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 3 uur en 20 minuten wachttijdca. 3 u. en 20 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe voor de broodjes 450 g bloem in de kom van een keukenmachine voorzien van een deeghaak. Voeg de bieslook en het zout aan één kant toe en de suiker en de gist aan de andere kant. Meng de ingrediënten aan iedere kant een beetje door de bloem. Meng alles vervolgens door elkaar met de deeghaak.
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm en schenk hem bij de bloem. Laat de machine langzaam draaien tot de melk opgenomen is. Kluts 3 eieren en voeg ze langzaam toe, terwijl je de machine op middelhoge snelheid laat draaien. Laat de machine nog ca. 10 minuten draaien tot er een soepel, elastisch deeg ontstaat. Laat de machine verder draaien en voeg langzaam, stukje voor stukje,
190 g zachte boter toe. Voeg pas het volgende stukje toe als het vorige stukje goed opgenomen is; dit duurt totaal 5-8 minuten. Schraap eventueel tussentijds de zijkanten van de kom schoon. Het deeg is klaar als het laatste stukje boter opgenomen is en het deeg heel zacht is.Stort het deeg in een grote, schone kom en laat het afgedekt 1 uur – 1 uur en 30 minuten rijzen op een warme plaats, tot het in volume is verdubbeld. Zet het gerezen deeg daarna ca. 1 uur in de koelkast.
Pureer de zalm met de roomkaas en de mosterd met een staafmixer grof. Roer 1 el kappertjes, ¾ van de dille, de citroenrasp en het sap erdoorheen. Yvonne: “Geen fan van zalm? Je kunt de paté ook met gerookte makreel maken.” Breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 18 gelijke delen (gebruik eventueel een keukenweegschaal). Draai ieder stukje deeg tot een klein bolletje. Vet de buitenzijde van een ovenvaste kom of schaal (ca. 12 cm Ø) in met boter. Leg de schaal in het midden van de bakplaat met de bolle, beboterde kant naar boven. Rangschik de deegbolletjes eromheen, met steeds ca. 2 cm ruimte ertussen. Dek de bolletjes af met een schone theedoek en laat ze nog 30-35 minuten rusten op een warme plaats (tweede rijs).
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Kluts het laatste ei en bestrijk de bolletjes ermee. Bak 25-30 minuten in de oven tot de bolletjes goudbruin en gerezen zijn. Laat ze op de bakplaat ca. 20 minuten afkoelen.
Verwijder voorzichtig de schaal (snijd eventueel met een scherp mes langs de randen). Schep de paté in een kleine kom en zet hem in het gat in het midden van het breekbrood. Garneer de paté met wat extra kappertjes en de overige dille en bedruip met wat olijfolie.