Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
zuurdesem krentenmik dagboek foodiesredactie

Desembrood met jam

  • Uitdagend

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

  1. Het kneden van de grondstoffen is erg belangrijk, hierdoor ontstaat een goed deeg dat voldoende water kan opnemen. Gebruik een mengmachine (geen Magimix,  maar bijvoorbeeld een KitchenAid) of nog ambachtelijker, gebruik je handen. Neem het desem, het volkorenmeel, de patentbloem, het zout en 1 l water van ca. 25°C. Kneed het geheel en neem daar rustig de tijd voor. Het kneden kan wel 10 minuten duren, zorg dat je een elastisch deeg krijgt.

  2. Voeg wanneer het water goed is opgenomen beetje bij beetje de resterende 250 ml water erbij. Je krijg hierdoor een wat slapper deeg maar het zal hierdoor malser worden. Kneed als laatste de zadenmix erdoorheen, op een beetje na voor decoratie op het brood.

  3. Laat het deeg ca. 1,5 uur rusten en rijzen bij een temperatuur van ca. 26°C. Dit  zou je ook in je oven kunnen doen die je heel even hebt aangezet. Na de rijstijd verdeel je het deeg voorzichtig (anders druk je de ontstane lucht uit het deeg) in 3 stukken. Vorm een bol van het deeg en laat hem 5 minuten liggen. Vorm daarna een langwerpig brood van het deeg (zo passen er meer broden op een bakplaat, maar ronde broden bakken mag ook).

  4. Smeer het brood in met wat water en druk er het resterende zaad op. Laat opnieuw ca. 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) en bak het brood afhankelijk van de oven in ca. 1 uur af. Controleer na 45 minuten of het brood niet te bruin wordt, verlaag de oventemperatuur eventueel naar 200°C. Het brood is gaar als het hol klink wanneer je er op klopt.

  5. Laat het brood goed afkoelen voordat je het gaat snijden. Bewaar het brood het beste in papier, anders wordt het taai.

In foodies januari lees je over lunch- & tearoom en ambachtelijke bakkerij Hartig & Zoet in Haarlem. Naast de lekkere kalfspastei, mergpijpjes, cheesecake en hazelnootschuimtaart kun je ook het desembrood van Hartig & Zoet en hun huisgemaakte jams thuis maken.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)