Bereiding

Ontbijten met een broodje ijs, het lijkt een kinderfantasie. Op het Italiaanse eiland Sicilië is het aan de orde van de dag. De briochebroodjes zijn van luchtig en zoet deeg. Heerlijk met een bolletje ijs, zoals de Sicilianen ze eten!

  1. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is en los er de gist in op. Kluts 5 eieren en meng ze door de melk. Zeef 500 g bloem en het zout in een kom. Voeg het melkmengsel toe en kneed met de deeghaken van een handmixer of keukenmachine in ca. 15 minuten tot een soepel deeg.
  2. Klop 300 g boter met de suiker romig. Voeg de boter geleidelijk al knedend toe aan het deeg. Kneed het deeg nog ca. 5 minuten door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats ca. 2 uur rijzen.
  3. Tik voorzichtig wat lucht uit het deeg en zet het afgedekt ca. 1 uur in de koelkast.
  4. Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 12 porties. Vorm het deeg tot bollen en leg de bollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het overige ei. Bestrijk de deegbollen met de eidooier en laat het op een warme plek opnieuw ca. 45 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C). Bak de briochebroodjes ca. 20 minuten in de oven. Verlaag eventueel na ca. 10 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Neem de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Fotografie: Stephan van RaayFoodstyling en receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der KampServies: eigen collectie