Brioche breekbrood met zwarteknoflookboter
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
ca. 8 uur en 15 minuten wachttijdca. 8 u. en 15 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Los de gist en de suiker op in de lauwe melk en laat ca. 15 minuten staan. Doe de bloem en het zout in de kom van een mixer met deeghaak. Voeg de eieren en het melkmengsel toe en kneed het geheel in 10-15 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Voeg met de mixer op lage snelheid geleidelijk de boter toe. Veeg af en toe met een spatel het deeg van de randen van de kom terug bij de rest van het deeg zodat alle boter goed wordt opgenomen. Laat het deeg in een afgedekte kom minstens 6 uur in de koelkast staan om op te stijven.
Vet een rond bakblik (ca. 30 cm Ø) in. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het een paar keer dubbel en verdeel het in 9 gelijke stukken. Vorm bolletjes van de deegstukken. Leg 8 bolletjes langs de rand van het ingevette bakblik en 1 bolletje in het midden. Dek de vorm losjes af met folie en laat het deeg ca. 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur (zet het deeg niet op de verwarming, dan kan de boter uit het deeg smelten).
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Bak de brioche in ca. 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat kort afkoelen in het bakblik voor het storten. Laat verder afkoelen op een rooster.
Wrijf voor de zwarteknoflookboter de zwarte knoflook met ½ tl grof zeezout fijn in een vijzel. Klop de boter los en meng er de knoflookpulp en de bieslook doorheen. Serveer de brioche met de zwarteknoflookboter.