Bereiding

1. Maak voor het deeg een kring van bloem op je werkblad. Strooi in het midden het zout. Schenk voorzichtig de melk erbij en draai met de vingers van één hand steeds meer bloem bij de melk tot het een samenhangend geheel wordt. Voeg het desem en eventueel de verse gist toe. Kneed met beide handen ca. 10 minuten door.

2. Verdeel de boter in 3 stukken. Kneed na elkaar steeds 1/3 van de boter door het deeg tot de boter opgenomen is. Kneed nog ca. 10 minuten tot het deeg de venstertest doorstaat. Laat het deeg onder een droge theedoek ca. 5 minuten op kamertemperatuur rusten.

Wat is de venstertest en hoe doe je het?

3. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Meng door één deel van het deeg de extra ingrediënten voor geel deeg. Meng door het tweede deel van het deeg de extra ingrediënten voor het groene deeg en meng door het laatste deel van het deeg de ingrediënten voor het bruine deeg. Om het cacaodeeg goed op kleur te brengen, heb je meer cacao en dus meer melk nodig. Vorm van elke kleur deeg een bol en laat afgedekt met een droge theedoek 20 minuten op kamertemperatuur rusten.

Opbollen van deeg: hoe doe je dat en waarom?

4. Rol elke kleur deeg op een met zo min mogelijk bloem bestoven werkblad uit tot a4-formaat. Kwast het bloem van het deeg, bestrijk met vochtige handen zodat het deeg op elkaar plakt. Leg de drie kleuren deeg op elkaar en rol het geheel op vanaf de korte kant. Meng de pistache met het sesamzaad op een bakplaat. Rol het deeg eerst over een natte theedoek en vervolgens door het pistachemengsel tot het deeg goed bedekt is. Plaats het deeg in een cakeblik (30×10 cm).

5. Laat het deeg in de vorm afgedekt met een theedoek ca. 3 uur rijzen op een warme plek (30°C). Verwarm ondertussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak het brood ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je zeker weten dat je brood helemaal klaar is? Controleer dan met een kernthermometer de binnenkant van het brood. Het brood is klaar wanneer hij een kerntemperatuur van 96°C bereikt. Neem hem uit de oven en stort hem direct uit de vorm.

*Heb je met ons online stappenplan een desemstarter gemaakt? Zorg dat hij honger heeft wanneer je start met bakken, dus stop 2 dagen voordat je gaat bakken met voeden. Op je bakdag laat je je starter op kamertemperatuur komen, dan is hij er helemaal klaar voor!

Receptuur & foodstyling: Edwin Klaasen Foto’s: Mitchell van Voorbergen