
Kneden, kneden, kneden, daar heeft ieder zijn eigen manier voor, met de hand of in de keukenmachine. Uiteindelijk gaat het er bij bij na al het deeg om dat je doorgaat tot het zacht en veerkrachtig is, niet meer te erg plakt én tot het voldoet aan de ultieme test: de venstertest.
Lees verder na de advertentie
Wat is de venstertest?
De meeste bakkers zijn er wel mee bekend, de venstertest. Wil je weten of je deeg klaar is om te laten rijzen? Pak een klein stukje deeg, draai er een balletje van ter grootte van een walnoot en rek het langzaam op. Bij een écht goed glutennetwerk scheurt het deeg niet, maar kun je het deeg zo ver uitrekken, dat je er bij na doorheen kijkt. Net zoals een venster dus. Je snapt de naam ‘venstertest’ nu vast wat beter?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50


Bakken met deeg
Hartstikke handig die venstertest, maar wanneer gebruik je het? Eigenlijk altijd wanneer je iets van deeg gaat bakken. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Rozijnenbrood met citroenvulling
Edwin: “Als ik een van deze broden móet kiezen, dan is het toch deze. Het valt bij iedereen in de smaak, het is niet moeilijk te maken, maar het is toch wel echt een stap verder dan een paasstol uit de supermarkt. Maar het is ook niet pretentieus, je eet een punt van dit brood gewoon uit het vuistje.”

Desem paaskleurenbrood
Hypnotiseer je vrienden met de kleurenswirl in dit brood. Maak hem met zuurdesem voor een diepere en volle smaak. Voor een foolproof resultaat kun je behalve zuurdesem ook (verse) gist toevoegen. Wil je direct van start maar heb je nog geen zuurdesemstarter? Dan zet je dit brood ook zonder problemen op tafel met alleen gist.
Onze tips

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.