Naar hoofdinhoud springenNaar Footer springen
Abonneren
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
Weekmenu
Recepten
Inspiratie
Kookschool
Ingrediënten
Trends
Kookboeken
Travel
Magazine
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
Weekmenu
Recepten
Inspiratie
Kookschool
Ingrediënten
Trends
Kookboeken
Travel
Magazine
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
  • Magazine
  • Nieuwsbrief
  • Weekmenu
  • Recepten
  • Zomer
Wat is de venstertest en hoe doe je het?

Wat is de venstertest en hoe werkt het?

Profielfoto van SanneSanne2 februari 2024

Kneden, kneden, kneden, daar heeft ieder zijn eigen manier voor, met de hand of in de keukenmachine. Uiteindelijk gaat het er bij bij na al het deeg om dat je doorgaat tot het zacht en veerkrachtig is, niet meer te erg plakt én tot het voldoet aan de ultieme test: de venstertest.

Lees verder na de advertentie

Wat is de venstertest?

De meeste bakkers zijn er wel mee bekend, de venstertest. Wil je weten of je deeg klaar is om te laten rijzen? Pak een klein stukje deeg, draai er een balletje van ter grootte van een walnoot en rek het langzaam op. Bij een écht goed glutennetwerk scheurt het deeg niet, maar kun je het deeg zo ver uitrekken, dat je er bij na doorheen kijkt. Net zoals een venster dus. Je snapt de naam ‘venstertest’ nu vast wat beter?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in:

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Logo van bedrijf Meer info
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Wat is de venstertest en hoe doe je het?
Wat is de venstertest en hoe doe je het?

Bakken met deeg

Hartstikke handig die venstertest, maar wanneer gebruik je het? Eigenlijk altijd wanneer je iets van deeg gaat bakken. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Rozijnenbrood met citroenvulling

Rozijnenbrood met citroenvulling

Edwin: “Als ik een van deze broden móet kiezen, dan is het toch deze. Het valt bij iedereen in de smaak, het is niet moeilijk te maken, maar het is toch wel echt een stap verder dan een paasstol uit de supermarkt. Maar het is ook niet pretentieus, je eet een punt van dit brood gewoon uit het vuistje.”

Naar het recept
Paaskleurenbrood

Desem paaskleurenbrood

Hypnotiseer je vrienden met de kleurenswirl in dit brood. Maak hem met zuurdesem voor een diepere en volle smaak. Voor een foolproof resultaat kun je behalve zuurdesem ook (verse) gist toevoegen. Wil je direct van start maar heb je nog geen zuurdesemstarter? Dan zet je dit brood ook zonder problemen op tafel met alleen gist.

Naar het recept

Onze tips

plank met stukken kip van de bbq

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse drankjes: sangria

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Zomergroenten met mosterd-dilledip

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

verschillende soorten room

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

kersen

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

kersen bewaren

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

man bij bbq

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

hapjes bij champagne

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

bord met ceviche

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

maple syrup

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

seizoensgroenten maart

Spinazie koken: zo doe je dat

thumbnail voor Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

marinades

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

plank met stukken kip van de bbq

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Spaanse drankjes

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Profielfoto van

Sanne

Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.

Populair

  • Quinoasalade met nectarine en chili-ahornhalloumi
    Inspiratie

    Slaap je slecht van de hitte? Dit moet je vanavond eten (of juist niet)

  • thumbnail voor 15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes
    Inspiratie

    15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

  • Kerstige sangria
    recept

    Klassieke sangria

  • Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.
    Inspiratie

    Te heet om te koken? Dit kun je eten bij warm weer

  • Gegrilde perzik met burrata en serranoham
    recept

    Gegrilde perzik met burrata en serranoham

  • Enchilada’s met kip tinga
    Inspiratie

    De lekkerste recepten voor wraps uit de oven

  • Verschillende bakken aardbeienijs
    trend

    Aardbeienijs getest: dit huismerk is het allerlekkerst

Quinoasalade met nectarine en chili-ahornhalloumi

Slaap je slecht van de hitte? Dit moet je vanavond eten (of juist niet)

thumbnail voor 15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

Kerstige sangria

Klassieke sangria

Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.

Te heet om te koken? Dit kun je eten bij warm weer

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

Enchilada’s met kip tinga

De lekkerste recepten voor wraps uit de oven

Verschillende bakken aardbeienijs

Aardbeienijs getest: dit huismerk is het allerlekkerst

Magazine

Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Foodies

MagazineAbonnerenShopStudioAdverteren

Contact & Service

KlantenserviceAlgemene voorwaardenCookies

Recepten

Zomerse gerechtenBBQ receptenSaladesVoorgerechtenHoofdgerechtenDessertsBorrelhapjesBijgerechtenPasta receptenLasagne receptenPizza receptenAirfryer receptenZelf ijs maken

Foodies

MagazineAbonnerenStudioShopAdverteren

Populair

Zomerse receptenBBQ receptenIJs receptenCocktailsBorrelhapjesVoorgerechtenHoofdgerechtenDessertsSoepBijgerechtenSaladesVega receptenAirfryer receptenLunch gerechtenRecepten met gehaktZalm receptenRijst gerechtenOvenschotelsSnelle receptenGezonde receptenMakkelijke recepten

Bakken

BakreceptenKoekjesTaart receptenCake receptenCheesecakesBrood receptenQuiche recepten

Mediterraans

Pasta receptenLasagnePizza receptenTapas receptenItaliaanse gerechtenSpaanse gerechten

Klantenservice

Veelgestelde vragenContact

Disclaimers

Algemene voorwaardenPrivacyCookies

© 2025 - Foodies

Social media

Logo van FoodiesLogo van Foodies