Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Rozijnenbrood met citroenvulling

Rozijnenbrood met citroenvulling

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • en 30 minuten wachttijd en 30 min. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Voor de vulling

Voor de topping

Edwin: “Als ik een van deze broden móet kiezen, dan is het toch deze. Het valt bij iedereen in de smaak, het is niet moeilijk te maken, maar het is toch wel echt een stap verder dan een paasstol uit de supermarkt. Maar het is ook niet pretentieus, je eet een punt van dit brood gewoon uit het vuistje.”

Bereiding

  1. 1. Maak voor het deeg een kring van bloem op je werkblad. Strooi in het midden het zout en de suiker. Schenk voorzichtig de melk erbij en draai met de vingers van één hand steeds meer bloem bij de melk tot het een samenhangend geheel wordt. Voeg het ei toe. Kneed met beide handen ca. 5 minuten door.

  2. 2. Voeg de gist toe en kneed nog 10 minuten verder tot een soepel deeg. Verdeel de boter in 3 stukken. Kneed na elkaar steeds 1⁄3 van de boter door het deeg tot de boter opgenomen is. Kneed tot het deeg de venstertest doorstaat. Vorm een bol van het deeg, bedek de bol onder de rozijnen en noten en laat het deeg ca. 5 minuten rusten. Kneed door tot de noten en rozijnen goed verdeeld zijn en niet meer uit het deeg vallen. Bol het deeg op. Goed gekneed deeg plakt in deze fase niet meer. Laat het deeg ca. 20 minuten rusten onder een droge theedoek.

  3. 3.  Verkruimel voor de vulling het amandelspijs. Meng het verkruimelde spijs met het banketbakkersroom, het citroensap en de citroenrasp tot een schenkbare massa. Het is niet erg wanneer er nog wat klontjes in zitten.

  4. 4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Rol het deeg rond uit tot ca. 40 cm Ø. Bekleed de bodem van de vlaaivorm met bakpapier en vet de vorm in. Bekleed de vlaaivorm met het deeg, snijd daarbij het overhangende deeg niet af, het deeg moet ca. 5 cm overhangen. Schenk de amandelspijsvulling in het deeg. Zorg ervoor dat je hem niet verder dan ¾

  5. 5. Meng voor de topping het amandelschaafsel met de suiker en voeg eiwit toe tot het een plakkerige massa vormt. Bestrijk de deegrand met eiwit en verdeel de topping eroverheen. Laat ca. 3 kwartier rusten op kamertemperatuur.

  6. 6. Bak het brood 25-30 minuten in de oven. Houd de topping in de gaten. Wordt hij te bruin? Dek het brood dan af met aluminiumfolie. Laat hem afkoelen in de vorm met een droge theedoek eroverheen.

Receptuur & foodstyling: Edwin Klaasen Foto’s: Mitchell van Voorbergen

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)