Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Opbollen van deeg: hoe doe je dat en waarom?

Opbollen van deeg: hoe doe je dat en waarom?

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Begin bij het begin: kneden, kneden, kneden

Natuurlijk is opbollen pas de laatste stap in het proces. Eerst kneed je tot je een samenhangend, zacht en veerkrachtig deeg hebt. Je deeg moet de venstertest doorstaan. En ben je een perfectionist met een kernthermometer: kneed je deeg tot het 27 graden is.

Waarom opbollen?

Voor je je deeg een laatste keer laat rijzen breng je het op spanning. Deed je dat eerder nooit? Dit is waarom het goed is om te doen:

  • Je kiest hiermee voor de vorm van je brood, het deeg ‘snapt’ nu ook welke kant hij op moet rijzen.
  • Het opbollen zorgt ervoor dat je minder koolzuurgas in het deeg overhoudt. Je hebt met het kneden hard gewerkt aan een mooi glutennetwerk. Te veel koolzuurgas betekent instortingsgevaar!
  • Je krijgt met opbollen meer veerkracht en rekbaarheid van je glutennetwerk. Het deeg zakt daardoor niet meer uit, maar bakt mooi gelijkmatig.

Stap voor stap je deeg opbollen

Kijk stap voor stap met ons mee! Ben je een perfectionist en heb je de neiging om het opnieuw te doen? Niet doen! Je hebt één kans. No pressure.

1 .Start met goed gekneed deeg dat de venstertest doorstaat. Op p. 78 in foodies april maken we paasbrood met drie kleuren. Per kleur bollen we het deeg op.

2. Druk het deeg met vlakke hand uit tot een rechthoek. Rol het van de achterkant een klein stukje naar je toe. Vorm een kammetje bovenop de rol.

3. Pak het kammetje, rol het naar je toe en druk het deeg aan. De bovenkant van de rol rekt daardoor een beetje uit. Herhaal tot het deeg opgerold is. Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap 2 en 3.

Opbollen van deeg: hoe doe je dat en waarom?

4. Leg je handen verticaal naast de deegrol, met je duimen naar boven en je pinken op het werkblad, en draai langs je handen tot een bol.

Opbollen van deeg: hoe doe je dat en waarom?

5. Goed gekneed deeg plakt in dit stadium niet meer. Voor het recept op p. 78 laat je het deeg rusten onder een droge theedoek.

Opgebold en wel? In foodies april vind je een heerlijk recept voor driekleurenpaasbrood. Snel je naar de supermarkt, want hij ligt vanaf nú in de schappen. Wil je liever niet de deur uit? Bestel dit heerlijke nummer vol smakelijke inspiratie dan via onze webshop.

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!