
Begin bij het begin: kneden, kneden, kneden
Lees verder na de advertentie
Natuurlijk is opbollen pas de laatste stap in het proces. Eerst kneed je tot je een samenhangend, zacht en veerkrachtig deeg hebt. Je deeg moet de venstertest doorstaan. En ben je een perfectionist met een kernthermometer: kneed je deeg tot het 27 graden is.
Waarom opbollen?
Voor je je deeg een laatste keer laat rijzen breng je het op spanning. Deed je dat eerder nooit? Dit is waarom het goed is om te doen:
- Je kiest hiermee voor de vorm van je brood, het deeg ‘snapt’ nu ook welke kant hij op moet rijzen.
- Het opbollen zorgt ervoor dat je minder koolzuurgas in het deeg overhoudt. Je hebt met het kneden hard gewerkt aan een mooi glutennetwerk. Te veel koolzuurgas betekent instortingsgevaar!
- Je krijgt met opbollen meer veerkracht en rekbaarheid van je glutennetwerk. Het deeg zakt daardoor niet meer uit, maar bakt mooi gelijkmatig.
Stap voor stap je deeg opbollen
Kijk stap voor stap met ons mee! Ben je een perfectionist en heb je de neiging om het opnieuw te doen? Niet doen! Je hebt één kans. No pressure.
1 .Start met goed gekneed deeg dat de venstertest doorstaat. Op p. 78 in foodies april maken we paasbrood met drie kleuren. Per kleur bollen we het deeg op.
2. Druk het deeg met vlakke hand uit tot een rechthoek. Rol het van de achterkant een klein stukje naar je toe. Vorm een kammetje bovenop de rol.
3. Pak het kammetje, rol het naar je toe en druk het deeg aan. De bovenkant van de rol rekt daardoor een beetje uit. Herhaal tot het deeg opgerold is. Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap 2 en 3.
4. Leg je handen verticaal naast de deegrol, met je duimen naar boven en je pinken op het werkblad, en draai langs je handen tot een bol.
5. Goed gekneed deeg plakt in dit stadium niet meer. Voor het recept op p. 78 laat je het deeg rusten onder een droge theedoek.
Opgebold en wel? In foodies april vind je een heerlijk recept voor driekleurenpaasbrood. Snel je naar de supermarkt, want hij ligt vanaf nú in de schappen. Wil je liever niet de deur uit? Bestel dit heerlijke nummer vol smakelijke inspiratie dan via onze webshop.
Onze tips

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.