Advertentie
Begin bij het begin: kneden, kneden, kneden
Natuurlijk is opbollen pas de laatste stap in het proces. Eerst kneed je tot je een samenhangend, zacht en veerkrachtig deeg hebt. Je deeg moet de venstertest doorstaan. En ben je een perfectionist met een kernthermometer: kneed je deeg tot het 27 graden is.
Waarom opbollen?
Voor je je deeg een laatste keer laat rijzen breng je het op spanning. Deed je dat eerder nooit? Dit is waarom het goed is om te doen:
- Je kiest hiermee voor de vorm van je brood, het deeg ‘snapt’ nu ook welke kant hij op moet rijzen.
- Het opbollen zorgt ervoor dat je minder koolzuurgas in het deeg overhoudt. Je hebt met het kneden hard gewerkt aan een mooi glutennetwerk. Te veel koolzuurgas betekent instortingsgevaar!
- Je krijgt met opbollen meer veerkracht en rekbaarheid van je glutennetwerk. Het deeg zakt daardoor niet meer uit, maar bakt mooi gelijkmatig.
Stap voor stap je deeg opbollen
Kijk stap voor stap met ons mee! Ben je een perfectionist en heb je de neiging om het opnieuw te doen? Niet doen! Je hebt één kans. No pressure.
1 .Start met goed gekneed deeg dat de venstertest doorstaat. Op p. 78 in foodies april maken we paasbrood met drie kleuren. Per kleur bollen we het deeg op.
2. Druk het deeg met vlakke hand uit tot een rechthoek. Rol het van de achterkant een klein stukje naar je toe. Vorm een kammetje bovenop de rol.
3. Pak het kammetje, rol het naar je toe en druk het deeg aan. De bovenkant van de rol rekt daardoor een beetje uit. Herhaal tot het deeg opgerold is. Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap 2 en 3.
4. Leg je handen verticaal naast de deegrol, met je duimen naar boven en je pinken op het werkblad, en draai langs je handen tot een bol.
5. Goed gekneed deeg plakt in dit stadium niet meer. Voor het recept op p. 78 laat je het deeg rusten onder een droge theedoek.
Opgebold en wel? In foodies april vind je een heerlijk recept voor driekleurenpaasbrood. Snel je naar de supermarkt, want hij ligt vanaf nú in de schappen. Wil je liever niet de deur uit? Bestel dit heerlijke nummer vol smakelijke inspiratie dan via onze webshop.
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.