Het Lekkerste Kerstbrood van Nederland
Eenvoudig
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Marineer voor de vruchtenvulling de rozijnen, de krenten en de cranberry’s een avond van tevoren. Spoel ze af onder de hete kraan en laat uitlekken. Doe ze in een kom met de fijngesnipperde stemgember, het sinaasappelsap en eventueel de sterke drank naar keuze. Roer het mengsel goed door en verwarm het 1 minuut in de magnetron. Laat het afkoelen en plaats één nacht afgedekt in de koelkast.
Klop voor het deeg de melk, het ei en het zout in een kom. Meng de bloem, de vanille-extract, de suiker en de gist. Giet het melkmengsel erbij en meng het enkele minuten met een handmixer. Voeg de zachte boter toe en kneed alles in ca. 10 minuten met de hand of keukenmachine tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg 1 uur – 1 uur en 30 minuten op kamertemperatuur afgedekt rijzen in een ingevette kom.
Schil voor de vruchtenvulling de appels, snijd ze in blokjes (ca. 1 cm). Verhit de boter in een pan en bak de appels met de basterdsuiker tot de appelblokjes karamelliseren. Laat al het vrijgekomen vocht verdampen en voeg dan het gemarineerde rozijnenmengsel (met sap en al) toe. Verhit opnieuw tot al het vocht is verdampt. Voeg het kaneelpoeder, de koekkruiden en de geraspte sinaasappelschil toe. Roer het mengsel goed door, haal van het vuur en laat afkoelen.
Splits voor de amandelvulling het ei. Houd het eiwit apart. Meng de eidooier met het amandelspijs, 1 el melk en de bloem met een keukenmachine of staafmixer tot een stevige crème. Voeg eventueel de overige melk toe om de vulling beter smeerbaar te maken (let op, de amandelcrème moet niet te dun worden, anders blijft het niet mooi op het brood zitten).
Kneed het deeg na de rijstijd nog even door zodat de lucht eruit kan. Vet je aanrecht in met een beetje olie en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30×30 cm. Smeer de amandelvulling op het deeg, maar laat aan de bovenzijde een rand van ca. 2 cm vrij, dit wordt straks de “plakrand” van de rol. Verdeel dan de fruitvulling over de amandelcrème en strooi tot slot de walnoten erover.
Rol het deeg op vanaf de onderkant en druk de naad goed dicht. De rol is als het goed is iets langer geworden, ca. 33 cm. Zo niet, rek hem dan iets uit, of duw hem juist iets in als hij te lang is geworden. Snijd de rol in 11 stukken van 3 cm. Leg de stukken deeg op hun platte kant op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze in de vorm van een kerstboom. Laat ze afgedekt onder een stuk vershoudfolie ca. 30 min op kamertemperatuur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).
Besmeer het brood met het achtergehouden eiwit (voorzichtig, zodat je niet alle lucht uit de broodjes drukt). Bak het brood in het midden van de oven gedurende 25 – 30 min gaar. Neem het brood uit de oven en laat het ca. 20 minuten afkoelen.
Meng voor het glazuur de poedersuiker, de melk en het vanille-extract. Druppel het glazuur over het brood en decoreer de boom met de bigarreaux.