Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Sticky toffee bananenbrood

Sticky toffee bananenbrood

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd

  • en 15 minuten wachttijd en 15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Vet een cakeblik (25×12 cm) in met boter en bekleed het met bakpapier.

  2. Doe 125 g zachte boter met beide suikers in een kom en klop met een elektrische mixer in ca. 5 minuten licht en romig. Klop de eieren, de bananenmoes en de yoghurt in een andere kom door elkaar. Klop het bananenmengsel door het boter-suikermengsel. Spatel de bloem en het bakpoeder er zo kort mogelijk doorheen. Stop wanneer je geen droge stukjes meer ziet. Spatel de gehakte dadels en noten door het beslag. Schep het beslag in het cakeblik en strijk glad. Bak 1 uur- 1 uur en 15 minuten in de oven tot een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt. Laat ca. 10 minuten afkoelen in het blik. Stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen.

  3. Doe intussen voor de toffeesaus de suiker in een zware koekenpan en verhit op middelhoog vuur tot er een lichtbruine karamel ontstaat. Roer niet in de karamel maar beweeg de pan een beetje zodat de karamel gelijkmatig bruint. Roer de boter erdoorheen. Schenk voorzichtig, beetje bij beetje de slagroom erbij en breng aan de kook. Verhit kort en klop alles door elkaar tot er een rijke, glanzende karamelsaus ontstaat. Giet de saus in een hittebestendige kom en laat afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur.

  4. Doe voor de decoratie de suiker in een koekenpan met 2 el water en verhit op middelhoog vuur. Roer door elkaar tot de suiker is opgelost en breng aan de kook. Laat de siroop in ca. 10 minuten inkoken tot een amberkleurige karamel. Roer niet meer in de pan maar beweeg hem een beetje zodat de karamel gelijkmatig bruint. Roer de noten, de bananenchips en de zeezoutvlokken erdoorheen zodat ze rondom bedekt zijn met een laagje karamel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel erover zodat de noten en banaan in een enkele laag op de bakplaat liggen. Laat volledig afkoelen en uitharden.

  5. Roer de toffeesaus even door. Verwarm hem eventueel enkele seconden in de magnetron of voeg een klein scheutje room toe als hij te dik is geworden. Giet de saus over de cake en laat hem over de randen naar beneden druipen. Breek de karamel in stukken en verdeel hem over de bovenkant van de cake. Snijd de cake in plakken en serveer. Bewaar de cake tot 2 dagen in een luchtdichte bak buiten de koelkast.

Per portie: 464 kcal | 57 g koolhydraten | 5 g eiwit | 24 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Mike English Foodstyling: Ellie Jarvis Styling: Sarah Birk

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)