Bereiding

 
 
Een goed deeg is redelijk vochtig. Voeg niet te snel meer meel toe, pas na lang kneden is het vocht goed opgenomen.

  1. Los de verse gist en de suiker op in ca. 200 ml lauwwarm water en laat het mengsel ca. 15 minuten rusten. Meng het meel met het zout en vorm er een kring van op een schoon werkblad.
  2. Giet het gistmengsel in het midden van de kring. Meng het meel en het water met je vingertoppen tot een deeg. Kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je een dun vlies van het deeg kunt vormen zonder dat het scheurt.
  3. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg ca. 1 uur rijzen. Verwerk het deeg verder volgens recept.

*Gebruik je gedroogde gist? Dan kun je die meteen mengen met de bloem en het zout en vervolgens het water toevoegen.
**Goed tarwemeel bevat tussen 10 en 15 procent eiwit. Koop het meel bijvoorbeeld bij de natuurwinkel of de molen.
Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Willemijn van der Kamp
Servies etc.: In-Petto, eigen collectie