Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Cover voor Eenvoudig brooddeeg

Eenvoudig brooddeeg

  • Gemiddeld

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Het meest bekende brooddeeg is gistdeeg. In dit recept gebruiken we verse gist. Dit vind je bij de bakker, Turkse- of biologische winkel, maar je kunt het ook vervangen door gedroogde gist.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

Benodigdheden

  • vershoudfolie
Het meest bekende brooddeeg is gistdeeg. In dit recept gebruiken we verse gist. Dit vind je bij de bakker, Turkse- of biologische winkel, maar je kunt het ook vervangen door gedroogde gist.
Tips
*Gebruik je gedroogde gist? Dan kun je die meteen mengen met de bloem en het zout en vervolgens het water toevoegen. **Goed tarwemeel bevat tussen 10 en 15 procent eiwit. Koop het meel bijvoorbeeld bij de natuurwinkel of de molen.

Bereiding

  1. Los de verse gist en de suiker op in ca. 200 ml lauwwarm water en laat het mengsel ca. 15 minuten rusten. Meng het meel met het zout en vorm er een kring van op een schoon werkblad.

  2. Giet het gistmengsel in het midden van de kring. Meng het meel en het water met je vingertoppen tot een deeg. Kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je een dun vlies van het deeg kunt vormen zonder dat het scheurt.

  3. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg ca. 1 uur rijzen. Verwerk het deeg verder volgens recept.

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Willemijn van der Kamp
Servies etc.: In-Petto, eigen collectie

Wat vind jij van dit recept?

4.7 / 5.0 (12 stemmen)