Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Reuzenkaneelbroodje

Reuzenkaneelbroodje

  • Gemiddeld

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 45 minuten wachttijdca. 1 u. en 45 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Voor de vulling

Voor het glazuur

Zo groot heb je het Zweedse gebakje vast nog nooit gezien! Dit reuzenkaneelbroodje is een echt spektakelstuk voor een feestje of verjaardag. Ga jij het kaneelbroodje maken? Nodig dan gerust je vrienden of familie uit want je kan er wel met tien personen van snoepen.

Bereiding

  1. Verhit voor het deeg zachtjes de melk en de boter tot de boter net gesmolten is. Laat afkoelen tot lauwwarm. Doe de bloem samen met de gist, de kaneel, de suiker en een snufje zout in een grote kom. Schenk de lauwwarme botermelk erbij, voeg het ei toe en kneed met je handen tot deeg. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed ca. 10 minuten, tot het deeg veerkrachtig aanvoelt. Je kunt het deeg ook kneden in een staande mixer met deeghaken – je hoeft het deeg dan maar ca. 5 minuten te kneden. Maak een bal van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met een schone theedoek en laat ca. 1 uur rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is.

  2. Klop intussen met een handmixer de ingrediënten voor de vulling met een snufje zout goed door elkaar. Houd apart. Vet een springvorm of taartvorm met uitneembare bodem (20 cm Ø) in met boter. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed kort om de lucht eruit te halen. Laat een paar minuten rusten en rol uit tot een rechthoek van 30×50 cm. Leg de deeglap op het werkblad zodat de korte zijde naar jou gericht is. Bestrijk het deeg tot de randjes met de vulling. Snijd het deeg in de lengte in 4 repen. Rol de eerste reep vanaf de korte zijde in een strakke spiraal, leg de spiraal aan de korte zijde van de tweede reep en rol deze rond de eerste reep tot een spiraal. Herhaal met de derde en de vierde reep. Uiteindelijk heb je 1 groot kaneelbroodje. Leg het brood in de ingevette vorm, dek af met een schone theedoek en laat 45-60 minuten rijzen, of tot het brood ⅓ in volume verdubbeld is.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Zet de springvorm op een bakplaat en bak 50-60 minuten tot het brood gerezen, goudgeel en gaar is. Klop intussen de poedersuiker, de vanille en 3 el water door elkaar tot je een dun glazuur hebt waarmee je het brood kunt bedruipen. Laat het brood ca. 10 minuten in de vorm afkoelen, neem uit de vorm, bedruip met het glazuur en laat op een rooster helemaal afkoelen. Serveer in plakjes, of laat iedereen er stukjes vanaf breken.

Per portie: 486 kcal | 72 g koolhydraten | 7 g eiwit | 18 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Barney Desmazery en Cassie Best Foto’s: Mike English 

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)