Advertentie
Focaccia is een van de bekendste broden uit Italië. Lekker voor bij de borrel, of als onderdeel van een Italiaanse maaltijd. Wil je zelf focaccia maken? Lees dan snel verder voor handige tips & tricks!
Focaccia maken
Ieder land heeft zo zijn eigen brood. Zo kent Italië ciabatta, panettone en, niet te vergeten, focaccia. Dit Italiaanse platbrood wordt rijkelijk besprenkeld met olijfolie en is te herkennen aan de typische kuiltjes die voorkomen dat het brood opbolt tijdens het bakken. Met de nodige tips én dit recept tover je het ook zelf uit de oven!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is focaccia?
Focaccia is een luchtig Italiaans platbrood, dat in de basis wordt gemaakt van slechts een paar simpele ingrediënten: bloem, olijfolie, gist en zout. Het brood kenmerkt zich door de kuiltjes die erin zitten – die voorkomen dat er bubbels ontstaan tijdens het bakken – en de olijfolie die er overheen gesprenkeld wordt.
Meestal bevat het brood één of meerdere toppings, zoals kruiden, knoflook, olijven of groente. Je vindt focaccia voornamelijk in het noordwesten van Italië, in de streek Ligurië, waar ook veel olijfolie vandaan komt, maar het brood is tegenwoordig in het hele land verkrijgbaar. Het wordt vaak als sandwichbrood gegeten of geserveerd als bijgerecht bij soep of een salade.
Oorsprong
De naam focaccia stamt af van het Latijnse woord focus, dat ‘haard’ of ‘haardvuur’ betekent, omdat het brood oorspronkelijk op open vuur of op kolen werd gebakken. Focaccia lijkt erg op wat ze in Frankrijk de fougasse noemen, eveneens een platbrood met gaten en vergelijkbare toppings. Wanneer je door Italië reist, zul je merken dat in je nergens in het land exact dezelfde soort focaccia tegenkomt.
Veel Italiaanse regio’s drukken graag een eigen stempel op ‘hun’ brood. Zo vind je in het stadje Recco bijvoorbeeld een variant met romige kaas, stracchino, tussen twee deeglagen en bakken ze in San Remo een versie met ansjovis of sardines en tomatensaus. In Venetië vind je zelfs een zoete focaccia, die weliswaar zo heet, maar meer wegheeft van panettone en waarin de olijfolie en het zout worden vervangen door boter en suiker.
Wachten en kneden
Om focaccia te maken heb je een beetje geduld nodig. Het deeg moet namelijk twee keer rijzen voor je het kunt bakken. Laat je het deeg niet lang genoeg rusten, dan is de kans groot dat je er een zwaar, vast brood aan overhoudt. Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat het deeg voor focaccia vrij nat is.
Het vocht in het deeg zorgt ervoor dat het brood zo’n typisch luchtige textuur krijgt. Wees dus terughoudend met te snel extra bloem toevoegen tijdens het kneden. Nogmaals: wees geduldig, na een tijdje kneden ontstaat vanzelf een soepel en samenhangend deeg.
Olijfolie en toppings
Omdat focaccia veel olijfolie bevat, zowel in het deeg zelf als eroverheen gesprenkeld, is het de moeite waard om een olijfolie van goede kwaliteit te gebruiken. Kies in ieder geval voor olie die je lekker vindt, met name wanneer je een brood met standaard smaken bakt, zoals alleen wat zout en knoflook. Er is hierin overigens geen goed of fout, laat je leiden door je eigen smaak.
Een klassieke focaccia bevat alleen zeezout (en dus veel olie), maar je komt vaak broden tegen met kruiden als rozemarijn of salie. Ook toppings als cherrytomaatjes, zongedroogde tomaten, ui, ansjovis of hardere kazen als feta en geitenkaas werken goed.
Focacciakunst
Wil je echt de show stelen tijdens een Italiaans dinertje? Waag je dan eens aan een heus focacciakunstwerk. Omdat het brood plat is, kun je het als een schilderijtje beleggen met verschillende toppings.
Op Instagram kom je de mooiste creaties tegen die je als voorbeeld kunt gebruiken, maar laat vooral ook je eigen creativiteit de vrije loop. Ga aan de slag met ingrediënten die je lekker vindt en ‘schilder’ een leuk patroon of een paar bloemen.
Bewaren
We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar mocht je een stuk focaccia over hebben, dan kun je het luchtdicht verpakt zo’n drie dagen bewaren op een koele, droge plaats. Invriezen kan ook, dan is het brood zo’n drie maanden houdbaar.
Het lekkerst is om het brood even op te piepen voor je het gaat eten. Indien bevroren, ontdooi het tot kamertemperatuur, besprenkel met wat water en bak het een paar minuten, zodat het weer knapperig wordt.
Recept voor focaccia
Heb je helemaal zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Dat komt goed uit! In dit recept leggen we je namelijk stap-voor-stap uit hoe je zelf focaccia kunt maken.
Stap voor stap: focaccia met rozemarijn
Heb je helemaal zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Dat komt goed uit! In dit recept leggen we je namelijk stap-voor-stap uit hoe je zelf focaccia kunt maken.
Ingrediënten
- 250 g bloem (+ 2 el)
- zout en peper
- 1/2 zakje gedroogde gist (3,5 g)
- 3 el olijfolie (+ extra)
- grof zeezout
- 1 takje rozemarijn
Bereiding
Meng 250 g bloem met ½ tl zout en de gedroogde gist. Meng er 2 el olijfolie doorheen tot het de structuur van broodkruim heeft. Voeg ca. 150 ml lauwwarm water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom en dek het af. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plaats.
Kneed het deeg kort door. Rol het deeg plat uit op een met olie ingevette bakplaat. Laat het deeg nogmaals ca. 20 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C). Druk met de vingertoppen kuiltjes in het deeg. Druppel 1 el olijfolie over het deeg en bestrooi met peper en grof zeezout. Was de rozemarijn en schud hem droog. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en verdeel ze over het deeg. Bak de focaccia in de oven in ca. 10 minuten goudbruin.
Foto’s: Stephan van Raaij Foodstyling en receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie
Lees ook: 5x recepten voor zelf brood bakken
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?