Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Cover voor Witbrood van desem

Witbrood van desem

 • Uitdagend

 • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

 • ca. 26 uur wachttijdca. 26 u. wachttijd

Advertentie

Aantal broden
1

Voor de starter voeden

Voor het deeg

Benodigdheden

rijsmandje
Christian Weij: "Hoewel witbrood misschien niet de meest voedzame optie is in vergelijking met brood op basis van tarwemeel of volkorenmeel, heeft het een tijdloze aantrekkingskracht en een onmiskenbare plek in de harten van vrijwel elke broodliefhebber, in elke cultuur. Het zachte, lichte kruim en de knapperige korst maken het een veelzijdige keuze voor sandwiches, toast en uiteraard tosti’s."

Bereiding

 1. Voor de starter voeden: Klop de starter en het water met een garde door elkaar. Meng de bloem erdoor en dek het af. Laat het 10 tot 12 uur bij kamertemperatuur fermenteren tot het lekker bubbelt.

 2. Voor het deeg: Gebruik 100 gram starter voor het deeg en zet de rest in de koelkast.

 3. Klop in een grote kom de starter en het water met een garde door elkaar. Meng met je handen de bloem en het zout erdoor.

 4. Maak een bol van het deeg en dek de kom af. Laat het deeg 8 tot 10 uur bij kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

 5. Bestuif je werkblad met bloem en leg je deeg erop. Trek het deeg aan één kant uit, zorg dat het niet gaat scheuren en klap het op de rest van het deeg. Herhaal dit drie of vier keer van verschillende kanten.

 6. Bol het deeg op door twee tegenoverliggende zijkanten beet te pakken en uit te trekken en boven op het deeg vast te duwen. Herhaal dit net zo vaak vanuit alle kanten van het deeg totdat het bijna gaat scheuren als je het probeert uit te trekken.

 7. Draai het deeg om en maak er een bolletje van door de randen in te stoppen zoals bij een dekbed. Bestuif het rijsmandje royaal met bloem. Leg het deeg met de naad naar boven in het mandje. Dek het mandje af met een vochtige doek en laat het deeg 2 tot 4 uur bij kamertemperatuur rijzen tot het deeg mooi terugveert als je er met een vinger op drukt.

 8. Breng water aan de kook. Verhit de oven (het liefst op de stand met boven- en onderwarmte) voor op 220°C en verwarm een eventuele pizzasteen gelijk mee. Zet een braadslee met ± 400 gram kokend water onder in de oven.

 9. Stort het deeg op de pizzasteen of op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd met een vlijmscherp mes een kruis boven in het brood. Schuif de plaat in het midden van de oven.

 10. Bak het brood 25 minuten en verwijder de braadslee met water. Bak het nogmaals 10 minuten tot het brood bruin, gaar en krokant is. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)

Verrot lekker desembrood

€ 32,50
Verrot lekker desembrood