Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Foodies kerstbrood met chocolade, pistache en kersen: Coverkoken met Foodies

Foodies kerstbrood met chocolade, pistache en kersen

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd

  • en 30 minuten wachttijd en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 15

Voor het deeg

Voor de vulling

Voor de siroop

De oeh’s en ah’s zijn niet van de lucht wanneer je deze ultieme kerstkrans met chocolade, kersen en pistachenoten op tafel zet.

Bereiding

  1. Verwarm voor het deeg de melk in een pannetje tot lauwwarm. Doe 550 g bloem, ½ tl zout, de suiker en de gist in de kom van een staande mixer. Meng goed door.

  2. Schenk de melk erbij en meng met de deeghaak verder. Voeg al knedend op middelhoge snelheid een voor een de eieren toe. Kneed het deeg minstens 10 minuten goed door. Voeg nu geleidelijk de boterblokjes toe tot de boter helemaal goed is opgenomen in het deeg, dit duurt 5-8 minuten. Schraap de randen van de kom schoon, het deeg is nu heel zacht.

  3. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg ca. 1,5 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Zet het deeg daarna minstens 1 uur in de koelkast.

  4. Doe voor de vulling de gedroogde kersen in een kom en giet er de kirsch overheen. Laat 45 minuten weken en giet daarna door een zeef; bewaar de kirsch voor de siroop. Hak de helft van de geweekte kersen grof.

  5. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en zet apart. Verwarm voor de vulling de suiker, het cacaopoeder, de chocolade, de boter en een snuf zeezoutvlokken in een pannetje op matig vuur. Blijf roeren tot alles gesmolten is tot een glad geheel. Giet in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer af en toe door zodat het mengsel dik maar nog wel smeerbaar is.

  6. Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 70x40cm. Spreid de vulling met een spatel gelijkmatig uit over het deeg. Verdeel er de gehakte kersen en fijngehakte pistachenoten over. Rol het deeg vanaf de lange zijde strak op tot een lange rol. Leg de rol voorzichtig met de vouw naar beneden en snijd hem in de lengte doormidden zodat je twee lange slierten hebt. Leg de 2 slierten naast elkaar en maak een soort vlecht door telkens de ene sliert over de andere te leggen. Verbind de 2 uiteinden van de vlecht met elkaar zodat je een krans hebt. Leg de krans voorzichtig op de bakplaat.

  7. Dek de krans af met een theedoek en laat nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en bak de krans in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

  8. Breng voor de siroop de suiker en de overgebleven kirsch aan de kook tot het stroperig is. Bestrijk de babka met de warme siroop en strooi er de hele kersen en de geschaafde pistachenoten overheen. Serveer het kerstbrood warm of laat hem afkoelen. Vers is hij het allerlekkerst. Heb je na de kerst brood over? Je maakt er eenvoudig onweerstaanbare wentelteefjes van.

Per portie: 557 kcal | 63 g koolhydraten | 11 g eiwit | 26 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Jonathan Gregson Styling: Sarah Birks Foodstyling: Ella Tarn Illustraties: George Bletsis

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)