Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
sloveens brood

Sloveens brood (pogača)

  • Gemiddeld

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • 50 minuten wachttijd50 min. wachttijd

Aantal broden
1

Ingrediënten

Dit Sloveens brood (pogača) lijkt heel veel op de Italiaanse focaccia en maak je in een handomdraai. Met maar een handjevol ingrediënten zet je iets lekkers op tafel!

Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje en aan de zijkant van de kom een gleufje. Doe het zout in het gleufje. Doe de verse gist en 300 ml lauwwarm water in het kuiltje in het midden. Zorg dat de gist nog niet direct in aanraking komt met het zout. Voeg de suiker toe.

  2. Meng het geheel met je handen tot een samenhangend deeg. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg nog 5-10 minuten verder op je werkblad tot het soepel en elastisch is.

  3. Doe het deeg in een kom en dek af met een schone theedoek. Laat ca. 50 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de laatste ca. 5 minuten de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C).

  4. Neem het deeg uit de kom en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het deeg uit door met je vingers vanuit het midden naar de randen te bewegen. Het brood moet een diameter van ca. 30 cm hebben.

  5. Maak gelijke banen in het deeg van ca. 2 vingers breed door met een bot mes inkepingen te maken. Zorg dat je doordrukt tot de bodem, maar het deeg niet doorsnijdt. Bestrijk het deeg met het ei. Bestrooi royaal met grof zeezout en karwijzaad.

  6. Bak het brood 20-25 minuten in de oven tot het mooi goudbruin is. Eet het dezelfde dag nog op, dan smaakt-ie het lekkerst.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)