Advertentie
Wat is een skillet of gietijzeren pan?
Een skillet is een koekenpan volledig gemaakt van gietijzer. Hierdoor is deze pan zwaar, maar ook heel erg duurzaam. Als je je gietijzeren pan op de juiste manier onderhoudt, is hij bijna onverwoestbaar. Zo kun je er dus heel veel jaren plezier aan beleven. Een skillet is niet heel erg goedkoop, maar hij is de investering meer dan waard. Nu ik er zelf eentje heb, kan ik me niet eens voorstellen hoe ik ooit zonder kon. Er zijn skillets van verschillende diameters, met of zonder deksel. Vaak zitten er twee schenktuiten voor saus aan. De meeste skillets zijn voorzien van twee handvaten of een korte steel, zodat ze in ieder geval makkelijk in de oven passen. Wat zijn de voordelen van een skillet en wat kun je er allemaal mee? Ik heb mijn eigen skillet uitgebreid getest en deel met jou graag mijn persoonlijke ervaring.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Gietijzeren pan voor alle hittebronnen
Een groot voordeel van een skillet is dat hij geschikt is voor alle warmtebronnen. Het materiaal is vuurbestendig waardoor je je skillet zowel op het fornuis als in de oven kunt gebruiken. Maar je kunt je skillet zelfs op open vuur of op je barbecue gebruiken. Gietijzer kan dit, in tegenstelling toe een gewone koekenpan, allemaal aan! Een skillet is hierdoor geliefd door de liefhebbers van outdoor cooking en kamperen, maar ook in je keuken is een skillet wat mij betreft onmisbaar. Omdat je deze superpan kunt blootstellen aan hele hoge temperaturen, kun je hem gebruiken voor toepassingen waar een gewone koekenpan niet geschikt voor is. Een skillet kan precies hetzelfde als een gewone koekenpan, en nog veel meer.
Een natuurlijke antiaanbaklaag
Koekenpannen met antiaanbaklaag zijn voorzien van een laagje op chemische basis zoals teflon. Ze zijn niet bestand tegen hoge temperaturen en tijdens de verhitting ontstaan er dampen die giftige stoffen kunnen bevatten. Bijvoorbeeld vogels zijn hier heel gevoelig voor en kunnen zelfs doodgaan bij blootstelling aan deze dampen. Een skillet is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal, maar je hoeft niet bang te zijn dat het eten erin blijft plakken. Een skillet is namelijk voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag. Deze ontstaat wanneer je het gietijzer bestrijkt met een laagje olie en verhit op hoge temperatuur. Dit heet ook wel inbranden. Meestal heeft de fabrikant dat alvast voor je gedaan, dus kun je met je nieuwe gietijzeren pan direct aan de slag. Een chemische antiaanbaklaag is na een poosje uitgewerkt en de pan aan vervanging toe. Een skillet kun je steeds opnieuw inbranden, zodat hij zijn antiaanbak-eigenschappen behoudt.
Gelijkmatige hitteverdeling
Gietijzer geleidt warmte als geen ander materiaal en houdt de hitte goed vast. Als je in een skillet bakt, wordt de warmte goed verdeeld en alles gelijkmatig gegaard. Doordat het materiaal zo zwaar en dik is, verhit je het eten zelfs op hele hoge temperaturen, zonder dat het aanbrandt. Hierdoor is een gietijzeren pan perfect voor het bakken van een perfecte biefstuk. Maar ook gerezen deeg gaart perfect in een skillet. Door het in een loeihete skillet te leggen, komt het deeg mooi omhoog, gaart het gelijkmatig en ontstaat er een mooie korst. Ik gebruik nu mijn skillet om pizza, brood en naan in te bakken en het resultaat is veel beter dan op de bakplaat.
Gietijzeren pan: veelzijdig in gebruik
Weinig pannen zijn zo veelzijdig in gebruik als een skillet. Je kunt er vlees, groenten of aardappels in bakken, maar ook (plat)brood, pizza, omelet, aardappeltortilla, frittata etc. Zelfs zoete taarten en gebak kun je prima in je skillet bakken. De lijst is eigenlijk oneindig. In principe kun je een gietijzeren pan net als gewone (koeken)pan gebruiken, maar het is extra geschikt voor bereidingen op hoge temperaturen. Ook voor gerechten die je eerst op het fornuis bereidt en vervolgens in de oven wil schuiven, is een skillet ideaal. Het is eigenlijk een kruising tussen een koekenpan en een ovenschaal/bakplaat. Ik gebruik de mijne nu bijna dagelijks en merk dat ik hem veel fijner vind in gebruik dan mijn gewone koekenpan. Zowel groenten als vlees worden beter verhit en karamelliseren mooi, zonder aan te branden of vast te koeken. En mijn zelfgemaakte brood en croissantjes komen nu nog mooier uit de oven!
Duurzaam en onverwoestbaar
Een skillet is een goede investering, omdat hij bij het juiste onderhoud een leven lang meegaat – of zelfs langer. Gietijzer is namelijk extreem sterk en slijtvast. Er zijn wel een aantal dingen die je nooit moet doen met een skillet, namelijk:
- koude vloeistof in een hete skillet gieten
- zeep, afwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen gebruiken
- zure ingrediënten in je skillet bereiden zoals ananas, citrusvruchten e.d.
- je skillet lang laten weken of in de gootsteen laten staan
Spoel je skillet na gebruik met warm water, neem eventueel af met een zacht sponsje en droog hem goed. Als je hem daarnaast regelmatig behandelt met olie of speciale was voor gietijzeren pannen, zal je je skillet nooit hoeven te vervangen.
Makkelijk onderhoud
Een skillet is absoluut niet moeilijk in onderhoud, wel moet je goed letten op een aantal zaken. In het begin is het misschien even wennen, maar na een poosje zal je precies weten wat je wel en wat je vooral niet moet doen met je skillet. Juiste verzorging is essentieel voor een lang leven van je skillet, dus lees vooral goed de instructies die bijgeleverd zijn bij je skillet. Je moet je skillet enkel met warm water afwassen, want zeep zou het beschermende vetlaagje aantasten. Laat je skillet nooit lang weken in warm water en doe hem beslist niet in de vaatwasser. Is je skillet heet, giet er nooit koude vloeistof in, anders kan het gietijzer barsten. Laat je skillet ook nooit vallen, want het ijzer kan dan wel breken.
Wat kun je bereiden in een gietijzeren pan?
Ben je benieuwd wat je zoal kunt maken in een skillet? Ik heb een aantal lekkere gerechten voor je op een rijtje gezet, die bij uitstek geschikt zijn voor de bereiding in een gietijzeren pan.
S’mores skillet met salted caramel
S’mores zijn een Amerikaanse specialiteit die onlosmakelijk verbonden is met kamperen en koken op open vuur. Een skillet is dan ook je partner in crime als het op deze delicatesse aankomt.
Tarte tartin met peren
Tarte tatin maak je het beste in een gietijzeren pan. Nadat je de peren hebt gekaramelliseerd op het fornuis, bedek je ze met een laagje deeg en schuif je alles zo de oven in.
Tex-mex groentefrittata
Een frittata kun je het beste afmaken in de oven. De eieren kunnen dan mooi stollen zonder dat de onderkant aanbrandt. Een skillet is hiervoor ideaal.
Toad in the hole met rozemarijn en mosterd
Deze Britse klassieker bestaat uit gebraden worstjes in hartig beslag. In een skillet zal alles gelijkmatig garen, met een perfect resultaat.
Pita’s
Zelf pita’s maken
Zelf pita’s maken is helemaal niet moeilijk. Wel is het van belang om ze in loeihete pan te bakken, dan gaat het deeg mooi opblazen en krijg je lekker luchtige broodjes. Omdat een skillet goed tegen hoge temperaturen kan en goed de hitte vasthoudt, is hij de beste optie.
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.