Hartige crumble met flespompoen en cherrytomaat
Eenvoudig
ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C/ hetelucht: 180⁰C). Verhit de olie in een grote koekenpan op middellaag vuur en bak de ui er in 10-12 minuten zacht in, maar zorg dat hij niet verkleurt. Roer de knoflook erdoorheen en bak nog ca. 1 minuut. Voeg de pompoen toe en bak 8-10 minuten, tot de pompoen wat zachter is. Roer de tomaten, de mascarpone en de spinazie erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper en laat alles nog een paar minuten verwarmen. Doe het geheel in een bakvorm (ca. 22×22 cm).
Wrijf voor de crumble de bloem en de boter met je vingers of in een keukenmachine tot een mengsel dat lijkt op broodkruim. Roer de parmezaan, de cheddar, de walnoten, de tijmblaadjes, zout en peper erdoorheen. Strooi het kruim over de pompoenvulling; druk het niet aan. Bak 30-40 minuten in de oven, tot de pompoen beetgaar is en de crumble goudkleurig.
Verschillende pompoensoorten
Er zijn heel veel verschillende soorten pompoen. Elk met hun eigen kenmerkende smaak en structuur. Maar pas op: niet alle pompoenen zijn geschikt om op te eten. Sommige pompoensoorten smaken erg bitter en zijn soms zelfs giftig.
Gelukkig kun je er gemakkelijk achterkomen of je een eetbare variant in handen hebt of niet. Pompoenen die voor de sier worden gebruikt hebben vaak een lichte kleur en harde schil. Ook zijn deze pompoenen vaak wat platter en breder dan de eetbare varianten.
Twijfel je nog steeds of de pompoen die je gekocht hebt eetbaar is? Snijd hem gewoon even open. Zie je geen vruchtvlees? Dan is de pompoen niet eetbaar. De volgende pompoen soorten zijn gelukkig allemaal om op te eten!