Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Gegratineerde savooiekool

Gegratineerde savooiekool

De savooiekool is een echte ster in dit gerecht. Het krokante laagje kaas wat erdoorheen gaat en het bakken van de kool, heeft het een super lekkere, krokante bite.
  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Leg de kool in een grote braadslee en besprenkel met 2 el olie. Bestrooi met zout en peper en bak ca. 30 minuten, tot de kool beetgaar en een beetje bruin is.

  2. Doe intussen de rest van de olie en de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de sjalotjes 8-10 minuten zachtjes in de gesmolten boter, tot ze zacht en doorzichtig maar niet verkleurd zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog ca. 1 minuut. Doe intussen de room, de melk, de hele takjes tijm en wat zout en peper in een middelgrote pan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.

  3. Vet de binnenkant van een grote, brede ovenschaal in met boter. Leg de koolparten met de snijzijde naar boven in de schaal. Neem de tijm uit het roommengsel en roer wat verse nootmuskaat en een snufje witte peper erdoorheen. Schenk het mengsel over de kool, dek af met aluminiumfolie en bak ca. 30 minuten in de oven.

  4. Roer intussen het broodkruim, de kazen, de tijmblaadjes en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Neem de folie van de ovenschaal en strooi het kruimmengsel over de kool. Verhoog de temperatuur van de oven (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C) en bak nog ca. 15 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.

Per portie: 437 kcal | 10 g koolhydraten | 8 g eiwit | 39 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Nadine Brown Foto’s: Karen Thomas Styling: Max Robinson Foodstyling: Libby Silbermann

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)

Wat is savooiekool?

Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.

Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.

Hoe smaakt savooiekool?

Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.

Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.

Welk deel is eetbaar?

Voor je je savooiekool wilt gaan verwerken in je gerecht, is het goed om te weten welke delen van de kool je kunt gebruiken. We leggen dit even stap voor stap voor je uit.

  1. Verwijder de buitenste bladeren en verwijder de stronk verwijderen
  2. Haal de overige bladeren van de kool en snijd ze naar de gewenste vorm
  3. Was de gesneden groente voor je deze verder gaat bereiden en je bent ready to go!

Heb je teveel savooiekool voor je gerecht? Je kunt het gemakkelijk een week bewaren in de koelkast.