Savooiekool en shiitakes met sinaasappel, knoflook en komijn
Eenvoudig
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Meng de savooiekool met de shiitakes, de sinaasappelschil en de knoflook goed door elkaar. Verdeel het mengsel over een vel bakpapier. Bestrooi met zout, peper en het komijnzaad. Verdeel de boter in kleine stukjes erover. Vouw 2 zijden van het bakpapier naar elkaar toe en vouw enkele malen om zodat ze aan elkaar blijven zitten. Vouw nu de andere 2 randen enkele malen om zodat je een gesloten pakketje krijgt. Leg het pakketje op een bakplaat en zet ca. 30 minuten in de oven.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Open het pakketje aan tafel en serveer met de rijst.
Wat is savooiekool?
Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.
Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.
Hoe smaakt savooiekool?
Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.
Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.