Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Empanada's met chorizo, garnalen en paprika

Empanada’s met garnalen, chorizo en paprika

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal stuks
16

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Voor de topping:

Benodigdheden

  • bakpapier
Gevulde deegflapjes eten ze overal ter wereld, maar de lekkerste zijn toch wel de Zuid-Amerikaanse empanada’s. En geloof ons: ze zijn het priegelwerk helemaal waard.
Tip
Heb je veel vulling over? Gooi het niet weg! Maar gebruik het bijvoorbeeld de volgende dag als vulling van je tortilla's, met ijsbergsla en een yoghurtsausje.

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de bloem met 1 tl zout en de boter tot een licht kruimelig geheel. Roer of kneed de eieren er één voor één doorheen. Voeg de azijn en ⅔ van het water toe en kneed goed door. Voeg nu geleidelijk de rest van het water toe. Stort het deeg op een werkvlak en kneed ca. 5 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken en vorm er bolletjes van. Zet afgedekt ca. 1 uur in de koelkast.

  2. Verhit voor de vulling de olie in een pan en fruit er de paprika, de bleekselderij, de chorizo en de ui ca. 6 minuten in, tot de ui mooi glazig is en de paprika zacht. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe en fruit nog even mee. Neem van het vuur en roer de garnalen erdoorheen. Bestrooi eventueel met zout en peper.

  3. Rol de bolletjes deeg uit tot ca. ½ cm dik. Verdeel de vulling erover en vouw het deeg eroverheen. Druk de randen op elkaar. Pak een van de puntjes van de deegflap tussen duim en wijsvinger, draai het tussen je vingers een halve slag en druk goed vast op het deeg. Nu schuif je 1 cm op en herhaal je met het volgende deegpuntje. Leg de empanada’s afgedekt nog even in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  4. Roer alle ingrediënten voor de topping door elkaar. Leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met wat eidooier. Bestrooi met de topping. Bak de empanada’s in ca. 20 minuten goudbruin en krokant in de oven.

Lekker met bijvoorbeeld chimichurri als dip!

Per portie: 380 kcal | 35 g koolhydraten | 15 g eiwit | 20 g vet

Receptuur & fotografie: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

3.9 / 5.0 (12 stemmen)