Fideuà
Eenvoudig
ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verhit 1 el olijfolie in een grote paellapan of ovenbestendige koekenpan (minimaal 30 cm Ø) op middelhoog vuur en rooster de pasta er al roerend in tot hij goudbruin is. Doe de pasta in een kom en houd apart. Draai het vuur hoog, voeg de rest van de olie toe en bak de garnalen er ca. 1 minuut per zijde in, tot ze wat van hun smaak aan de olie hebben gegeven. Neem de gare garnalen uit de pan, doe ze in een kom en houd apart.
Voeg de zeeduivel, de inktvis en de octopus toe aan de pan en bak 3-4 minuten (neem, als je een andere witvis gebruikt, hem uit de pan als hij gaar is; als je zeeduivel gebruikt kun je die in de pan laten). Bestrooi met zout en voeg de ui, de knoflook en de paprika toe. Draai het vuur middelhoog en bak ca. 10 minuten, tot de groenten wat zachter en goudkleurig worden. Voeg het paprikapoeder en de saffraan toe en bak al roerend ca. 30 seconden. Voeg de geraspte tomaten en een snuf suiker toe en bak 8-10 minuten, tot het vocht van de tomaten is ingekookt en het donkerder van kleur en dieper van smaak is.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Voeg de pasta toe aan de kokende bouillon en breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 5 minuten koken op hoog vuur en leg de garnalen op de pasta (leg nu ook de witvis erop, als je geen zeeduivel gebruikt). Zet de pan in de oven en bak ca. 5 minuten.
Pel intussen voor de aioli de knoflook en doe de teentjes in een kom met het ei, de eidooiers, een snufje zout en het citroensap. Pureer glad met een staafmixer en schenk vervolgens al mixend druppelsgewijs beide oliën erin, tot je een gladde aioli hebt. Breng op smaak met zout en peper. Je kunt de aioli ook maken in een kleine keukenmachine.
Neem de fideuà uit de oven en serveer met de aioli en de citroenpartjes.