Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
perfecte calamari

De perfecte calamari: die maak je zo!

In samenwerking met ATAG

Advertentie

Onze eigen chef Willem ken je natuurlijk allang, maar ken je ook chef Tim van ATAG? Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis van beide chefs te bundelen. Speciaal voor dit nummer gaan ze aan de slag met de perfecte calamari.

Lekkere snack: Griekse calamari

Na een dag op het strand plof je neer op het terras voor een ijskoud drankje en een lekkere snack. Wat dacht je van Griekse calamari? Heerlijk knapperig gefrituurde inktvisringen. Geserveerd met een Griekse salade. Komkommer, tomaat, rode ui en goede olijven: perfect in z’n eenvoud. Chefs Tim en Willem gaan aan de slag met dit gerecht op de inductiekookplaat met Celsius°Cooking™.

Ze leggen je alles uit over deze bereidingstechniek waarmee je tot op de graad nauwkeurig je temperatuur kunt instellen. Perfect voor allerlei bereidingswijzen zoals koken, bakken, pocheren, sous vide garen en dus ook frituren.

Snelle garing

Tijd om aan de slag te gaan! Je kunt de inktvis zelf schoonmaken of vragen of de visboer dat voor je doet. Je kunt ook prima inktvis uit de vriezer gebruiken. Snijd de inktvis in dunne ringen en haal ze door de bloem. Daarna is het een kwestie van frituren! Zorg dat je zonnebloemolie goed op temperatuur is voordat je de inktvis in de pan doet, zo’n 195 graden.

Frituur de calamari dan in 3 à 4 minuten goudbruin en knapperig. Bak je de calamari te lang in olie die niet heet genoeg is? Dan wordt de vis taai. Een perfecte temperatuur speelt bij veel meer gerechten een grote rol. Wat denk je van een saus die niet mag schiften? Een biefstuk die je medium rare wilt bakken? Of ravioli die je niet kapot wilt koken?

Slimme accessoires

Handig aan Celsius°Cooking™ is dat je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig kan instellen. Door middel van bluetooth koppel je de inductiekookplaat aan een kernthermometer die je in de pan plaatst. De kernthermometer meet de warmte in het midden van de pan en communiceert met de inductiekookplaat. Als je dus aan het frituren bent, weet je exact hoe heet jouw olie is. Stop je vervolgens de inktvis in de pan? Dan berekent de inductiekookplaat opnieuw de temperatuur.

Het grote voordeel ten opzichte van een normale pan met olie op het vuur is dat je niet zelf hoeft bij te sturen met vermogen. De inductiekookplaat schakelt automatisch weer terug naar de door jouw ingestelde temperatuur. De kernthermometer wordt meegeleverd met de inductiekookplaat.

Perfecte calamari

Door de temperatuurcontrole hoef je niet meer bang te zijn dat je gerecht aanbrandt of te gaar wordt. Alvast even de tafel dekken? Even de deur opendoen voor je gasten? Dat kan met een gerust hart, terwijl je gerechten op perfecte temperatuur doorgaren.

Simpel maar goed

Wil je je deze zomer écht in Griekenland wanen? Serveer je calamari dan op een traditionele Griekse salade. Die kenmerkt zich door goede verse producten. Denk aan zoete zongerijpte tomaten, verse komkommer, knapperige rode ui, mooie olijven én een goede olijfolie. Ook lekker: serveer er een frisse zelfgemaakte tzatziki bij!

Calamari met rode peper en koriander

Calamari met rode peper en koriander

Calamari wordt in het zuiden van Europa veel gegeten. Het is een traditioneel gerecht dat bestaat uit gefrituurde inktvis. Door er wat rode peper en koriander aan toe te voegen geef je dit tapas hapje net dat beetje extra.

Naar het recept

Chefs Tim en Willem

Willem is al jaren chef bij Foodies en weet dan ook als geen ander wat lekker smaakt. Chef Tim van ATAG maakt niet alleen heerlijke recepten, hij geeft ook geregeld kookworkshops door heel Nederland. Tim weet altijd het maximale uit ieder apparaat te halen. Dit jaar duiken Tim en Willem elke maand de keuken in en ontdekken ze de nieuwste kooktechnieken.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!