Bereiding

Breng oliebollen naar een next level met deze originele variaties en twee heerlijke dips. Deze zoete borrelplank brengt iedereen gegarandeerd in een feestelijke stemming, kijk wat een plaatje!

 1. Neem voor de gistbasis vier verschillende kommen van ongeveer soepkomformaat. Als je dit in 1 kom maakt en dan verdeelt is de kans groot dat niet elke variatie een gelijke hoeveelheid gist heeft. Doe in elke kom 4 g gist en 15 g bloem en voeg dan langzaam 100 ml lauwwarme melk toe, terwijl je roert. Dek de kommen af en laat 20 minuten staan.
 2. Weeg intussen in 4 andere kommen de ingrediënten voor het deeg af:
  Naturel: 95 g bloem + 11 g suiker + snuf zout
  Rozijnen: 95 g bloem + 11 g suiker + 40 g rozijnen + snuf zout
  Kersen: 105 g bloem + 11 g suiker + snuf zout
  Oreo: 80 g bloem + 11 g suiker + 30 g gemalen Oreo’s + snuf zout
 3. Doe telkens de ingrediënten voor 1 variatie in een grote kom met 1 gistbasis en kneed met de deeghaken van een elektrische mixer ca. 3 minuten tot een glad deeg. Haal het deeg uit de kom. Was en droog de kom en stort hier het gemengde deeg terug in. Dek de kom af en laat het deeg ca. 1 uur rijzen. Let op: Roer voor de kersenvariant de vlaaivulling door het deeg voor het rijzen (dit mag gemarmerd zijn). Roer voor de Oreo-variant de grof gebroken Oreo’s door het deeg voor het rijzen.
 4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 100°C / hetelucht: 80°C). Vul een ruime (frituur)pan voor ongeveer ⅓ met olie en verhit deze tot 180°C. Lepel met een kleine ijslepel (3 cm Ø) kleine bolletjes van het deeg en laat ze voorzichtig één voor één in de hete olie glijden. Frituur de oliebollen in ca. 3 minuten goudbruin en gaar en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd de oliebollen warm in de oven.
 5. Roer de ingrediënten voor de champagnedip in een kommetje glad. Smelt voor de chocoladedip de chocolade met de kokosolie au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Zet de kommetjes met dips op een grote plank en leg hier de oliebollen in groepjes omheen. Maak af met vers fruit en bestuif eventueel met poedersuiker.

Per portie (8): ca. 543 kcal
10 g eiwit | 20 g vet | 78 g koolhydraten

Receptuur en foto’s: Annemiek van der Zanden van miekeats.com