Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Confit de canard

Confit de canard

 • Gemiddeld

 • ca. 3 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 30 min. bereidingstijd

 • ca. 7 uur wachttijdca. 7 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Een van de grootste klassiekers uit de Franse keuken: gekonfijte eendenbout. Het geheim van dit botermalse, smaakvolle vlees? Een langzame garing in een warm bad van gesmolten eendenvet.

Bereiding

 1. Weeg zorgvuldig de eendenbouten zodat je weet hoeveel zout je moet gebruiken. Weeg per 1 kg eend 12 g zout af.

 2. Bestrooi de eendenbouten rondom met het zout en leg ze, liefst zo strak mogelijk tegen elkaar, in een bak waar ze precies in passen. Hoe minder lucht rondom het vlees, hoe beter het zout kan intrekken. Dek de eendenbouten strak af met bakpapier of vershoudfolie en zet 1 nacht in de koelkast. Bij voorkeur zet je nog een schaal of bak op het vlees en leg je er iets zwaars op zodat vlees onder druk staat.

 3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C). Leg de eendenbouten met de huidkant naar beneden in een ovenschaal (dit kan evt. dezelfde zijn als waar je ze in gepekeld
  hebt). Leg de takjes kruiden, de knoflook en de peperkorrels bij de eendenbouten, deze geven een subtiel aroma af. Open het blik eendenvet en smelt het vet door het blik in de oven te zetten of op het fornuis. Giet het vet over de eendenbouten. Het hoeft nog niet helemaal gesmolten te zijn, dit gebeurt vanzelf in de oven.

 4. Zorg dat de eendenbouten en alle smaakmakers goed onder het vet staan. Zet het geheel ca. 3 uur in de oven. Controleer de gaarheid van de eendenbout door met een prikker in het midden, zo dicht mogelijk bij het bot, te prikken. Als het vlees er zonder weerstand weer vanaf glijdt is het gaar.

 5. Schep de boutjes voorzichtig uit het vet en leg ze, opnieuw met de huidkant naar beneden, op een platte schaal Dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast. Door er opnieuw wat zwaars op te leggen, wordt de huidkant mooi plat, waardoor je deze later nog mooier kan uitbakken in de pan. Deze stap kun je evt. overslaan en de boutjes meteen uit het vet in de pan uitbakken. Dit oogt wat minder mooi en je hebt dan wat meer vet aan de boutjes zitten dat je niet krokant kan uitbakken. Zeef het vet in een grote pot of bak.

 6. Als de eendenbouten helemaal zijn opgestijfd in de koelkast kun je met een klein mesje makkelijk de overtollige delen afsnijden, bijvoorbeeld van het uiteinde van het pootje, en de dikkere stukken vet/huid aan de achterkant en zijkant van de poot. Dit noemen we pareren.

 7. Bewaar de eendenbouten ondergedompeld in het vet in de koelkast. Ze zijn nu heel lang houdbaar. Verwarm ze rustig in een pannetje of in de oven in het vet. Schep de warme boutjes uit
  het vet en bak ze op de huidkant krokant in een hete koekenpan. Bak op matig vuur minstens 10-15 minuten zodat je een lekker krokant korstje krijgt. Keer de eenden niet om, de vleeskant droogt snel uit in de hete pan. Je kunt de boutjes ook met de huidkant omhoog op een bakplaat in de oven onder de grillstand uitbakken, maar een pan geeft een beter resultaat.

Per portie: 382 kcal | 35 g eiwit | 27 g vet

Foto’s en receptuur: Willem van Santen, Tekst: Martina Silbrníková

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)