Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Vlaaideeg

Vlaaideeg

  • Gemiddeld

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

  1. Als je mixer kleine hoeveelheden deeg goed kneedt, kun je het deeg met de mixer bereiden; doe het anders met de hand. Meng alle droge ingrediënten samen in een grote (tafelmixer)kom. Voeg de boter, het ei en de melk toe en meng met een spatel de vochtige ingrediënten goed door de droge.

  2. Kneed het geheel met een sterke tafelmixer tot een zacht en soepel, niet-plakkerig deeg. Je kunt ook alles op een met bloem bestoven werkvlak of een siliconenmat tot een zacht en soepel deeg kneden. Als het deeg onhandelbaar zacht is, kun je een extra lepeltje bloem erover strooien, maar het moet wel zacht blijven. Maak een bal van het deeg en leg die weer in de kom. Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek tot het deeg bijna verdubbeld is in volume.

  3. Sla het deeg door en kneed het weer glad. Leg het op een met bloem bestoven werkvlak of siliconenmat. Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnee van ongeveer 30 cm en bekleed de bakvorm ermee. Druk de bodem en zijkanten goed aan en werk de buitenkant netjes af door eventueel overtollig deeg naar binnen te duwen. De deegbodem moet overal even dik zijn. Prik de bodem op meerdere plaatsen in met een vork.

  4. Dek het deeg losjes af met licht ingevette plasticfolie en laat het, op kamertemperatuur, op een houten plank 10-15 minuten rusten; de plank dient als isolatie tegen een eventueel koud aanrecht. De bodem is klaar voor gebruik als hij net een beetje begint uit te zetten. Als het deeg te lang blijft staan, wordt het dikker en krijgt het een meer broodachtige consistentie. Mocht er een stukje van de zijkant van het deeg ingezakt zijn, trek dit dan voorzichtig weer omhoog. Vul en bak de bodem zoals in het gekozen recept is beschreven.

Titel: Het Nederlands bakboek - Auteur: Gaitri Pagrach-Chandra - Receptfotografie: José van Riele - Uitgeverij: Kosmos - Prijs: 29,95 euro - Pagina’s: 256

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)