Bereiding

 1. Meng voor de seitan-ham de tarwegluten met het uien- en knoflookpoeder in een kom van een keukenmachine voorzien van deeghaken. Doe de overige ingrediënten voor de seitan-ham in een blender en pureer op hoge snelheid helemaal glad. Schenk het mengsel bij de tarwegluten in de kom en kneed 5-8 minuten met de deeghaken tot er een glad deeg ontstaat. Wikkel het deeg in vershoudfolie en zet apart.
 2. Maak de blender en de keukenmachine schoon. Doe voor de marmering de tarwegluten in de kom van de keukenmachine. Doe de overige ingrediënten in de blender en pureer helemaal glad. Schenk het mengsel bij de tarwegluten in de kom en kneed 5-8 minuten met de deeghaken tot er een glad deeg ontstaat.
 3. Verwijder het folie en verdeel het deeg voor de seitan-ham in drie gelijke porties. Verdeel het deeg voor de marmering in twee gelijke porties. Snijd 1 portie in tweeën zodat je nu drie porties hebt (1 grote en 2 kleine). Leg 1 kleine portie deeg voor de marmering op een schoon werkblad en rol het zo dun mogelijk uit. Is het deeg moeilijk om uit te rollen? Dek het deeg af en laat 10 minuten rusten, dan wordt het deeg iets gemakkelijker om mee te werken.
 4. Leg 1 portie deeg voor de seitan-ham op het uitgerolde deeg voor de marmering. Vouw het deeg voor de marmering eromheen om het goed te sluiten en druk de randen goed aan. Zet apart. Herhaal met weer 1 kleine portie deeg voor de marmering en 1 portie deeg voor de seitanham. Zet apart. Maak van de 3 porties deeg (2 gewikkeld in marmering, 1 niet gewikkeld) een mooie, lange beenham. Zet apart.
 5. Rol de grote portie deeg voor de marmering zo dun mogelijk en leg de drie porties deeg in het midden. Wikkel de seiten-ham helemaal in het deeg en druk de randen goed aan. Wikkel de seitan-ham strak in bakpapier en daarna in hittebestendig plastic folie of kaasdoek en bind vast met keukengaren of een rolladenetje.
 6. Leg een stoommandje in een grote pan met een laag water en leg de seitan-ham in het mandje. Zet een deksel op de pan en stoom de seitan-ham 3 uur. Vul regelmatig het water aan, zodat het niet helemaal verdampt.
 7. Haal de seitan-ham voorzichtig uit de pan. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Haal de ham uit het folie en het bakpapier en laat 10 minuten afkoelen. Kerf de ham met een scherp mes ruitvormig in.
 8. Doe alle ingrediënten voor het glazuur met een snuf zeezoutvlokken in een steelpan en verhit langzaam op laag vuur tot de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur.
 9. Leg de ingekerfde seitan-ham in een braadslee en bestrijk rondom met de helft van het glazuur (ook de onderzijde). Bestrooi met wat extra zeezoutvlokken. Rooster ca. 40 minuten in de oven
  tot de randjes bruin en knapperig zijn, bestrijk om de 10 minuten het hele oppervlak met het glazuur. Dek de seitan-ham eventueel af met aluminiumfolie als hij snel te donker kleurt. Haal uit de oven, bestrijk met het laatste laagje glazuur en laat ca. 15 minuten rusten. Snijd in plakken en serveer.

Per portie (10): ca. 417 kcal
47 g eiwit | 10 g vet | 34 g koolhydraten

Op zoek naar trendy keukenapparatuur? Bekijk dit artikel eens!

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Emily & Amy Chung, Su Scott, Keshia Sakarah & Richard Makin Foto’s: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann