Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
gegrilde makreel rode mul

Gegrilde makreel en rode mul

 • Eenvoudig

 • 25 minuten bereidingstijd25 min. bereidingstijd

 • 40 minuten wachttijd40 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Bereiding

 1. Doe de azijn in een maatbeker en voeg de suiker toe. Roer goed zodat de suiker oplost en laat even staan.

 2. Doe de makreelfilets en de rode mul filets in een kom en voeg genoeg zout toe zodat elke filet goed bedekt is met een laagje zout. Hussel om, zodat overal op de filets goed zout zit. Laat de makreel ca. 20 minuten liggen. Haal de rode mul filets er na ca. 10 minuten uit en spoel al het zout goed af onder de kraan. Makreelfilets zijn vaak wat groter en mogen dus ook wat langer liggen.

 3. Voeg de afgespoelde rode mul en het rijstazijnmengsel toe aan een schone kom. Laat de mul hierin ca. 10 minuten marineren. Leg een stukje keukenrol bovenop de vis zodat ook de bovenkant in aanraking komt met de azijn en daardoor goed marineert.

 4. Haal na ca. 10 minuten de rode mul uit de azijn en dep de filets droog met keukenrol (spoel niet af met water!). Herhaal dezelfde stappen met de makreelfilets, die kunnen afgespoeld worden nadat de rode mul uit de azijn is gekomen, maar laat de makreel ca. 20 minuten marineren i.p.v. 10 minuten

 5. Ga je niet meteen met de vis aan de slag? Bewaar hem dan in de koelkast met de huid naar boven. Door ze in de open lucht te drogen worden ze op de gril intens knapperig en krijgen ze een zoetige rand. De vis kan 4-5 dagen in de koelkast blijven. Vervang wel ca. iedere 24 uur het papier waarop de filets liggen.

 6. Verwarm je gril tot directe hitte, dit mag op vrije hoge temperatuur. Het is niet de bedoeling de vis gaar te krijgen, dat is hij namelijk al door de azijn. De vis moet warm zijn en de huid moet karamelliseren.

 7. Haal de graten uit de filets voordat je ze grilt, hierdoor kan de vis in één keer opgediend worden. Gril de vis maximaal 1 – 1,5 minuut tot de huid donker gekaramelliseerd is en de filet mooi warm is. Gril vooral op de huid en in mindere mate op het vlees. Schrik niet van de intens donkere, zwarte huid. Dat is de bedoeling! Na 2 dagen drogen grilt de vis het beste en zal het minder tijd kosten om dit mooie donkere effect te krijgen.

 8. Serveer direct. Eet uit de hand of met stokjes.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)