Bereiding

  1. Spoel de gedroogde linzen goed af en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Borstel de champignons schoon en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui en de knoflook en smoor ze samen met de champignons langzaam gaar in 2 el olie. Laat al het vocht uit de paddestoelen verdampen en breng op smaak met zout, peper en wat fijngehakte peterselie.
  3. Week het eekhoorntjesbrood in de bouillon en kook het vocht in tot een jus. Roer er eventueel 1 el boter doorheen om hem dikker te maken en breng op smaak met zout en peper.
  4. Maak de makrelen schoon: verwijder de kop en maak de filet los tot vlak voor de staart. Laat de filet dus aan de vis zitten. Doe hetzelfde aan de andere kant. Knip de nu losgekomen ruggengraat vlak voor de staart af (of laat dit doen door de visboer). Verwijder de overgebleven graatjes uit de filets. Als het goed is, heb je nu twee filets die door de staart met elkaar verbonden zijn.
  5. Vul de vis met het paddestoelenmengsel en vouw hem terug in model. Bind de vis op twee punten dicht met keukengaren. Bestrooi de vis met wat zout en bak hem in een pan krokant aan in 2 el boter. Laat de vis helemaal gaar worden in een voorverwarmde oven (niet te heet).
  6. Breng de linzen op smaak met 1 el olijfolie, zout, peper en eventueel een fijngesneden tomaatje en wat fijngehakte peterselie. Serveer de vis met de linzen en de jus.