Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom

Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom

  • Eenvoudig

  • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 5

Ingrediënten

Yvonne: “Het Drentse platte kniepertje, dat je traditioneel met kerst en oudjaar eet, symboliseert het jaar dat zich heeft ontvouwen. Het Nieuwjaarsrolletje staat voor het nieuwe jaar en alle geheimen die daar nog veilig in verborgen liggen. Mijn opa bakt ze elk jaar voor de hele familie. Dit jaar gaf hij zijn geheime recept zodat ik het deze kerst met jullie kan delen.”

Bereiding

  1. Smelt voor de kniepertjes de boter in een steelpan en laat iets afkoelen. Meng intussen de eieren, het kaneelpoeder, de vanillesuiker, de suiker en het zout in een grote kom. Giet de boter erbij en meng samen met de bloem erdoorheen. Het moet op een dik beslag lijken, geen deeg. Voeg eventueel een scheutje water toe om het wat dunner te maken. Dek de kom af met vershoudfolie en zet ca. 15 minuten in de koelkast.

  2. Zet het kniepertjesijzer* aan en haal het beslag uit de koelkast. Schep, zodra het ijzer heet is, een theelepel van het beslag in het midden van het ijzer. Sluit het ijzer en wacht 15-20 seconden tot het kniepertje klaar is. Probeer het ijzer tussendoor niet teveel te openen, dan breken de kniepertjes. Haal het kniepertje voorzichtig met een mes van het ijzer en leg op een koud bord om af te laten koelen en uit te laten harden. Herhaal met het overige beslag**.

  3. Verwarm voor de gedroogde peer de oven voor (elektrisch: 100°C / hetelucht: 80°C). Snijd de peren in de lengte in zo dun mogelijke plakken, dit gaat het makkelijkste met een mandoline of kaasschaaf. Besprenkel ze met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Leg de plakjes peer op een met bak papier beklede bakplaat en droog ze 1-1,5 uur in de oven. Draai de plakjes om en droog ze nog ca. 1 uur tot ze licht krokant zijn. Laat ze helemaal afkoelen.

  4. Meng de suiker met het kaneelpoeder en strooi dit over de afgekoelde peer. Bewaar de gesuikerde peer in een afgesloten bakje.

  5. Klop de slagroom samen met de slagroomversteviger stevig. Spatel de poedersuiker en het kaneelpoeder luchtig door de slagroom. Doe de kaneelroom in een spuitzak. Leg één kniepertje op een bordje en spuit 3-4 toefjes kaneelroom erop. Leg er weer een kniepertje op en eindig met 3 toefjes room bovenop. Garneer met de plakjes gedroogde peer, chocoladekrullen en poedersuiker.

*Hoe vaker het kniepertjesijzer is gebruikt, hoe beter je kniepertjes worden. Gebruik je het ijzer voor het eerst? Vet het dan een beetje in met boter of bakspray. Maak je ijzer na gebruik schoon met keukenpapier, maar spoel het niet af onder de kraan en was het zeker niet met zeep. Dan verliest het zijn vetlaagje.
**Je zal heel wat kniepertjes overhouden, maar dat is helemaal niet erg, want je kunt ze zeker 2 weken bewaren op een koele plek in een afgesloten trommel. Handig als je dit recept opnieuw wilt maken of gewoon lekker zo bij de koffie of thee.

Per portie: 347 kcal | 42 g koolhydraten | 3 g eiwit | 18 g vet

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)