Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Tartelettes met koffiemousse, banaan en rumkaramel

Tartelettes met koffiemousse, banaan en rumkaramel

In samenwerking met WMF
  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de mousse

Voor de gekaramelliseerde banaan

Bereiding

  1. Maal voor het deeg de pinda’s fijn in een keukenmachine. Voeg de bloem, de basterdsuiker en een snuf zout toe en maal goed door. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelig geheel. Stort op een werkvlak en kneed er zo kort mogelijk de eidooier doorheen tot je een samenhangend deeg hebt. Vorm een platte schijf van het deeg en verpak in folie. Leg ca. 45 minuten in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 4 mm dik. Zet 8 tartelettevormpjes omgekeerd op een bakplaat. Vet de buitenkant van de vormpjes in. Steek cirkels uit het deeg en vouw ze over de buitenkant van de vormpjes heen. Bak in ca. 15 minuten goudbruin in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.

  3. Week voor de mousse de gelatine in koud water. Verwarm de melk en het oploskoffiepoeder in een pannetje en breng kort aan de kook. Neem van het vuur. Doe de witte chocolade in een kom en schenk de warme melk eroverheen. Laat de chocolade smelten en roer het geheel goed glad. Knijp de gelatine uit en los hem op in het nog warme chocolademengsel. Laat het mengsel afkoelen tot het begint te geleren.

  4. Klop de slagroom lobbig en spatel hem in 2 delen door het chocolademengsel. Schep de mousse in een spuitzak. Laat ca. 1 uur opstijven in de koelkast.

  5. Karamelliseer voor de gekaramelliseerde banaan de rietsuiker met de boter in een pan. Snijd de banaan in plakjes en leg ze in de karamel. Blus af met het limoensap en de rum. Voeg eventueel een scheutje water toe om het geheel smeuïg te maken. Laat afkoelen. Spuit de mousse in de deegbakjes. Verdeel de gekaramelliseerde banaan over de mousse en bestrooi met wat gehakte pinda’s. Maak af met wat gehakte pinda’s en geraspte limoenschil.

Per portie: 500 kcal | 38 g koolhydraten | 9 g eiwit | 39 g vet

Fotografie en receptuur: Willem van Santen Styling: S’usi Gastro Studio

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)