Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
thaise restaurants mooncake

Hotspots: de leukste Thaise restaurants en adresjes in Nederland

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake, deelt op haar gelijknamige platform dé plekken waar je gegeten moet hebben voor je de planeet weer verlaat. We klopten daarom bij haar aan voor de leukste Thaise restaurants en adresjes in Nederland.

Thaise restaurants en adresjes in Nederland

Een bepaalde fascinatie voor de wereldkeuken is haar met de paplepel ingegoten. Jonneke (@mooncake.nl op Instagram) is opgegroeid met verschillende culturen en bijbehorend eten. Maar in de berichtgeving over eten werden die verschillende eetculturen in Nederland volgens haar slecht belicht. Er werd weinig gepubliceerd over de plekken waar ze zelf graag kwam, en daar moest verandering in komen.

“Ik vond niet terug wat Nederland op gebied van eten nou precies inhoudt. Mijn werk gaat daarom over het Nederlandse culinaire landschap, waar je gegeten moet hebben voor je de planeet weer verlaat. Met de focus op invloeden van buitenaf op ons eten, hoe die invloeden zich ontwikkelen en waar je die bijzondere gerechten kunt eten”, legt Jonneke uit.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

All you can eat

In haar nieuwste boek All you can eat deelt ze dan ook meer dan 450 (!) adressen door heel Nederland en vertelt ze over al die verschillende eetculturen in onze kleine landje. Daarnaast deelt ze op haar platform Mooncake.nl, waar je lid van kunt worden, allerlei food-gerelateerde video’s, artikelen en zogenaamde Mooncake must haves. Ook maakt Jonneke tv-items, schrijft ze voor de krant en organiseert ze foodtours.

All You Can Eat

€ 25,99
cover all you can eat

De Thaise keuken

Ook de Thaise keuken is haar niet onbekend. Niet alleen zijn er tegenwoordig volop Thaise restaurants in heel Nederland te vinden, ook is ze zelf in het land geweest en is een goede vriendin van haar getrouwd met een Thai. “En als ik daar kom, eten we altijd Thais”, vertelt Jonneke met een glimlach op haar gezicht. Haar favoriete Thaise gerecht? “Ik houd van gerechten waar iets van een curry bij zit. En dingen als gebakken of gefrituurde vis, met Thais basilicum of Thaise aubergines”, aldus Jonneke.

En pad thai? “Een goede pad thai is niet makkelijk te vinden. In Nederland is pad thai namelijk vaak vooral heel zoet. Wat ik juist lekker vind aan het gerecht is de combinatie van zurig, zoetig en het zoute. Oh, en dat de noedels nog een bite hebben. Ik heb zo vaak gehad dat ik een bordje doorgekookte noedels voorgeschoteld kreeg en dat vind ik echt jammer”, vertelt ze verder.

Mooncake All You Can Eat

Wat ik me niet realiseerde, maar wat eigenlijk best bijzonder is, is dat de Thaise keuken in Nederland veel te vinden is. Jonneke wist mij te vertellen dat dit komt doordat het Thaise ministerie van cultuur veel geld heeft geïnvesteerd in het verspreiden van de Thaise keuken. Thaise restaurants in het buitenland, en dus ook in Nederland, moeten aan bepaalde standaarden voldoen. Over de aankleding is goed nagedacht: er staan altijd statige stoelen en mooi gedekte tafels. En de prijzen van de gerechten zijn daar ook naar. Het is dan ook niet raar wanneer er in een Thais restaurant voor een hoofdgerecht met vis 25 euro wordt gevraagd. Daarmee draagt de Thaise keuken een bepaalde status uit./afb

Goede Thaise restaurants herken je aan…

Maar hoe weet je nou of je een goed Thais restaurant gevonden hebt? Jonnekes tip: bekijk de menukaart en ontdek of er dingen op staan die je niet op de kaart van andere Thaise restaurants ziet staan. Dat zegt vaak iets over of de restauranteigenaar een bepaalde visie heeft, waar hij of zij ook echt achter staat, in plaats van dat er voornamelijk wordt gekookt naar de verwachte behoefte van het publiek. “Groene curry, pad thai, viskoekjes, die vind je overal. Dat is trouwens ook een goeie test: bestel deze gerechten op meerdere plekken en vergelijk ze met elkaar. Vaak proef je al snel verschillen en weet je waar je goed zit. En idealiter ben je natuurlijk een keer in Thailand of bij Thaise mensen thuis geweest, want dan weet je écht hoe het hoort te smaken.”

Jonneke’s tips:

Thai Thai Poppetje – Amsterdam

Jonneke: “Ze noemen zichzelf “Your not so ordinary Thai bar”, en dat is precies wat ze zijn. Dit is typisch zo’n zaak waar ze het net even anders doen. Ze koken op een creatieve manier en doen echt hun eigen ding, in plaats van zich aan te passen aan wat ze denken dat het publiek hier in Nederland wil. Ook hebben ze een eigen moestuin, waar ze hun eigen groenten en kruiden kweken om in hun gerechten te verwerken.”

Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat 157-HS Amsterdam

recept pad thai

Dok Boa – Rotterdam

Jonneke: “Dok Boa in Rotterdam is een Thais Laotiaans eethuis. Ondanks dat de Laotiaanse keuken typische eigen smaken kent, is er vaak sprake van zogenaamd “thaiwashing”, omdat men Thais nou eenmaal kent. Deze zaak doet dit niet en kookt beide keukens. Er staan echt authentieke gerechten op het menu en er worden geen concessies gedaan, wat het een bijzondere plek maakt.”

Dok Boa, Willem Buytewechstraat 194C Rotterdam

Mekong – Deventer

Jonneke: “Dit is ook zo’n bijzondere plek, waar ze gerechten uit Thailand, de Filipijnen én Laos serveren, wat heel zeldzaam is in Nederland. Het zit in een mooi statig pand met een prachtige tuin en het personeel is ontzettend aardig.”

Mekong, Nieuwstraat 22 Deventer

Sala Thai – Eindhoven

Dit is echt een goed adres om Thais te eten. De keuken wordt gerund door broer en zus, die gewoonweg ontzettend lekkere gerechten maken en je wordt er warm onthaald door het vriendelijke personeel. En het leuke is, bij het broertje van de zaak ‘Thais voor Thuis’ kun je, zoals de naam al doet vermoeden, dat heerlijke eten ook afhalen.

Sala Thai, Staringstraat 31 Eindhoven

Tata’s Thai streetfood – omgeving Harderwijk en Zeewolde

Tata’s Thai dé foodtruck voor het lekkerste Thaise streetfood. Hij staat op verschillende plekken in de omgeving van Harderwijk en Zeewolde. Wekelijks vind je op de website het wisselende weekmenu, zodat je alvast een kijkje kunt nemen én jouw favoriet alvast kunt bestellen.

Tata’s Thai streetfood, elke vrijdagochtend weekmarkt Zeewolde, elke vrijdagmiddag winkelcentrum Tweelingstad Harderwijk

Tata Thais eten

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!