We beginnen met de snelle hap. Niet te veel poespas, niet te lang zitten en je wilt vooral heel érg lekker eten! In deze tentjes ben je dan ook niet teveel kwijt, mooi meegenomen en zo is het ook een adresje waar je doordeweeks binnen kunt wandelen.

Restaurant Wally & Wally Groente Pop-Up

De beste hamburgers van Nijmegen. Geen discussie mogelijk, want Wally maakt zelf verse briochebroodjes, heeft 3 vega opties en maakt homemade limonades. Zin in burgers? Dan ga je naar Wally. Meer in de mood voor veggies? Dan ga je naar Wally Groente Pop-Up voor vega döners, bitterballen van jackfruit en chickpea nuggets.

Cali in de benedenstad

Een prachtig pandje met de lekkerste borrelplankjes. Hier kun je iedereen mee naartoe nemen, want er is een selectie van de beste rum, gin en mooiste bio wijntjes en speciaalbiertjes. Een relaxte vibe en food zoals chorizo kroketjes kun jij echt niet weerstaan. Reken op een gezellige avond bij Cali.

De jonge Chidoz

Gek op pepertjes, guacamole en burritos? Dan ben je bij Chidoz aan het juiste adres. Je stelt zelf je burritos samen of gaat voor de The Classic (begin daar vooral mee). Met een neon cactus en gouden burritos rol aan de wand is dit de ultieme plek voor je mexican food fix.

Tati

In Nijmegen-Oost ga je ontbijten, brunchen, lunchen en avondeten bij Tati. Dit gezellige tentje is de hele dag open en ze maken er de meest healthy food die je maar wenst. Zin in een kokosbowl: Tati. Liever een vegan kapsalon? Tati. En ook voor een patatje rendang ga je naar… Tati.

Desem

Nog maar piepjong is Desem in de Smetiusstraat. Niet minder welkom om het volgende: je bestelt voor een eurootje wat extra aioli voor je pizza korstjes. Ja, dan heb je voor mij al gewonnen. Ook de wisselende pizza toppings zijn het proberen waard.

Stoom

Met een hele groep aan de speciaal biertjes van brouwerij Oersoep en allemaal een bordje Southern Chicken bestellen? Dan ga je naar Stoom in de Honigfabriek. Er is genoeg plek om met een hele groep de hele avond te vertoeven, en maar een klein

€€

Odessa

Alles bij Odessa is biologisch en zelfgemaakt. Er liggen vloerkleden op de grond en er hangen overal plantjes. Zo krijg je het idee alsof je thuis bent, wat een fijn huiskamergevoel hangt hier. De beleving begint al bij het zoeken van het restaurant, want wie de weg weet te vinden van de Lindenberg naar Odessa heeft al geluk. Eenmaal het romantische smalle paadje in wordt je begeleid door lampjes naar het terras, dat begint al goed. Een grote twijfelkont? Hier kun je de helft van twee gerechtjes bestellen, win win!

Siam Thai Palace

Misschien mist dit restaurant een beetje sfeerlicht, één ding is zeker: zij missen geen culinaire keuken. Want wie van de Thaise keuken gaat hier smullen. Van zo’n lekkere pittige authentieke rode curry tot de zachtzoete toetjes toe. Bij Siam gaan wij overigens het liefste voor een gele curry met lekker veel groenten, hmmm.

Lodewijk

Lezen van de spiegel, schuiven naar een knus tafeltje in de hoek of de hele middag op het terras lunchen en blijven plakken tot de late uurtjes. Dat doe je bij Lodewijk. Met een wisselende kaart en gastvrij personeel ben je hier op het goede adres voor een gezellig avondje uit en heerlijke klassieke gerechten.

De Grut

Dit is er eentje die je móét bezoeken als je in Nijmegen bent. Met nog steeds de ouderwetse bar in het midden van de zaak is de Grut er eentje waar je wel op wilt wachten. Met een glaasje bubbels en verse oesters aan de bar is dit dan ook geen straf. De Grut heeft een kleine kaart die elke dag wisselt, met een gastvrijheid waar je warm van wordt. Je eet hier veel groenten waar je nog niet eerder van gehoord had, je kiest voor vis, vlees, gevogelte of vega en met een beetje geluk past er na al deze weelde ook nog een koffie bij met een pastel de nata. Nee, wacht die pastel de nata mag je niet overslaan! Dit is onze favoriet van Nijmegen.

The Black Fox

Een worstje van de slager? Daar hoopte je vroeger maar al te graag op. Deze keer wordt je zeker niet overgeslagen want je kunt gewoon aanschuiven bij de slager. Bij The Black Fox zit je tussen de gedroogde tomahawk te genieten van één van de 22 soorten whiskeys aan de bar. Of ga je samen aan tafel voor een picanha of gedeelde dry aged Porterhouse.

€€€

Manna

“MANNA is een bijzonder restaurant, niet alleen vanwege de kaart en de uitstraling – ooit zo’n mooie combinatie gezien van modern design in een historisch stadspand? – maar ook vanwege de gastvrijheid. Dat is moeilijk te omschrijven, dat moet u gewoon beleven.” En dit is precies wat je moet doen: het gewoon gaan beleven.

De Nieuwe Winkel

Ze zijn nog even gesloten in verband met een verbouwing, maar we hopen binnenkort de keuken van Emile van der Staak weer te mogen proeven op het Gebroeders van Limburgplein in Nijmegen. Aan de Hertogstraat was het al geweldig en dat moet het in het oude weeshuis ook worden.

Bistro Flores

Soms is het even wachten op een plekje maar dan zit je ook wel heel. erg. romantisch. Probeer een plekje te bemachtigen in de tuin en kies dan een mooi gerecht met groenten. Wat ze bij Flores met groenten doen is heel erg bijzonder. Bovendien begrijpen ze hier wat gastvrijheid is, dus laat je lekker in de watten leggen!

Beeld: Photo by Xochi on Unsplash