Culinaire steden in Europa
Voor een culinaire reis hoef je echt niet helemaal naar Japan, Mexico of Zuid-Afrika. In Europa zijn er genoeg steden voor foodies die je niet wil missen. Ik deel mijn acht favoriete culinaire steden in Europa, allemaal binnen een paar uur bereikbaar met de auto, de trein of het vliegtuig.
Wil je ook iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Steden voor foodies:
Porto – Portugal
Bij Portugal denk je waarschijnlijk al snel aan pastéis de nata en kip piri piri. Toch heeft dit land veel meer te bieden op culinair gebied, zeker de prachtige stad Porto. Slenter door de mooie straatjes, drink een glas port en laat je in de watten leggen in één van de vele restaurants.
Het meest typische gerecht van deze stad? Dat is de francesinha. De tosti der tosti’s als je het mij vraagt. Beeld je in: een flinke sandwich gevuld met meerdere soorten vlees, een dikke laag gesmolten kaas en een pittige saus van tomaten én bier. Soms gaat er zelfs nog een gebakken eitje bovenop. Bestel ’m bijvoorbeeld bij Café Santiago of Francesinha Café in Porto.
In Nederland vind je overigens de francesinha op de lunchkaart van ARCA in Amsterdam.
Valencia – Spanje
Valencia is absoluut mijn favoriete stad in Europa, zonder twijfel. Deze Spaanse stad heeft alles wat je maar kan wensen. De meeste dagen zon per jaar, het fijnste strand, de lekkerste restaurants én de hipste hotspots. Zo eet je bij Casa Montaña de beste tapas, drink je bij Café de las Horas de mooiste cocktails (pro tip: bestel een kannetje Agua de Valencia) en kun je dineren op sterrenniveau bij restaurants zoals La Salita en Fierro.
Paella in Valencia
Daarbij is Valencia ook nog eens de geboorteplek van paella. Net buiten de stad, rondom natuurpark Albufera, vind je ontelbaar veel rijstvelden waar de rijst voor paella groeit. Kortom, boek die stedentrip maar alvast!
Düsseldorf – Duitsland
Bij Düsseldorf denk ik aan kerstmarkten in december, al is deze stad het hele jaar door een walhalla voor foodies. In de oude binnenstad vind je niet alleen lokale specialiteiten zoals Rheinischer Sauerbraten (rundvlees met een saus van druiven en amandelen), Ähzezupp (erwtensoep) en Altbier (traditioneel bier), je vindt er ook de hipste cocktailbars en beste restaurants.
Rond de Immermannstrasse en de Klosterstrasse ligt de Japanse buurt, waar je ontelbaar veel culinaire parels tegenkomt. Haal bijvoorbeeld ramen bij Takumi, noedels bij Soba-An, tonkatsu bij Kagaya of sushi bij Yabase.
Nog meer culinaire steden in Europa:
Praag – Tsjechië
Nog zo’n stad waarbij je niet direct aan denkt als je op zoek bent naar een culinaire citytrip, maar vlak de hoofdstad van Tsjechië niet uit. Praag wordt ook wel de ‘gouden stad’ genoemd. Je kijkt je ogen dan ook uit als je over de Karelsbrug loopt, het oude stadsplein bewondert of de Praagse burcht ontdekt. Aan je culinaire trekken kom je absoluut bij Café Imperial. Ondanks dat hier een bekende Tsjechische chef aan het hoofd van de keuken staat, eet je er voor een zacht prijsje.
Typisch Tsjechisch eten ervaren? Neem dan plaats aan één van de houten tafels bij U Cerného vola en laat je verrassen door de kaart met lokale gerechten.
Kopenhagen – Denemarken
Daar waar je bij Spanje al gauw aan paella denkt en bij Italië aan pizza, zal Denemarken misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch mag je Kopenhagen niet overslaan als foodie. Dit is namelijk the place to be als het aankomt op goed eten.
Zo werd restaurant NOMA al meermaals uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld (helaas sluiten ze de deuren voorgoed in 2024). Vorig jaar nam restaurant Geranium het stokje over van NOMA. Je raadt het al, ook dit restaurant bevindt zich in Kopenhagen. Taqueria Hija de Sanchez mag je overigens zeker niet overslaan, hier eet je Mexicaans zoals nergens anders.
Napels – Italië
“Vedi Napoli e poi muori”, zei filosoof en schrijver Goethe ooit. Vrij vertaald betekent het dat je eerst Napels moet zien voor je kunt sterven. En daar heeft hij een zeker punt. Napels staat natuurlijk bekend om de echte Napolitaanse pizza’s; de lekkerste haal je wat mij betreft bij L’Antica Pizzeria Da Michele en Sorbillo.
Als je dan toch in deze Italiaanse havenstad bent mag je een pizza fritta (jawel, dat is gefrituurde pizza) niet overslaan, net als een sfogliatella. Dit gebakje van bladerdeeg, met een vulling van gezoete ricotta en gedroogde vruchten, past prima bij een kopje koffie in de ochtend.
Cork – Ierland
Daar waar je vast de Ierse hoofdstad Dublin kent, is het wat kleinere Cork op culinair vlak veel interessanter. Naast restaurants en pubs vind je hier ook de English Market, een grote overdekte markt waar je als foodie niet uitgekeken raakt. Bij de Franciscan Well drink je de beste Ierse bieren, er is namelijk veel meer te ontdekken dan het bekende Guinness.
Pro tip als je in Cork bent? Ga naar Miyazaki! Deze tip kreeg ik van Yvette van Boven en haar man Oof Verschuren toen ik met hun ging wildplukken. Ze wonen een groot deel van het jaar net buiten Cork. Chef Takashi Miyazaki brengt Japans eten naar een hoger niveau, als ik er aan terugdenk loopt het water me al direct in de mond…
Foto: Oof Verschuren
Rijsel – Frankrijk
De Franse stad Rijsel (a.k.a. Lille) ligt slechts op een paar uur rijden van Nederland. Met de Thalys ben je er vanaf Amsterdam Centraal zelfs al in minder dan drie uur. De sfeervolle oude stad zit vol met restaurants, op elke straathoek vind je wel iets om je maag mee te vullen.
De stad ligt dicht tegen België aan, en dat merk je aan gerechten als waterzooi en mosselen met friet, die de menukaarten domineren. Overigens vind je hier ook fantastische bieren, zo mag je het cultcafé La Capsule niet overslaan. Hou je van shoppen? Navigeer dan naar het enorme shoppingcenter Euralille, aan de andere kant van de stad.