Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Sfogliatelle

Sfogliatelle

  • Uitdagend

  • ca. 3 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 6 uur wachttijdca. 6 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 24

Ingrediënten

Bereiding

  1. 1. Bestrijk 1 vel filodeeg met wat boter en rol het zeer strak op. Leg de rol op een volgend met boter bestreken vel filodeeg en rol weer op. Herhaal tot het filodeeg op is en de rol ca. 6 cm in doorsnede is. Wrijf de rol rondom in met boter. Dek de rol af met een vochtige theedoek en laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast.

  2. 2. Breng voor de vulling 450 ml water met 100 g suiker aan de kook. Voeg al roerend en geleidelijk het griesmeel toe. Kook al roerend ca. 2 minuten tot een dikke massa ontstaat. Neem van het vuur en laat afgedekt afkoelen.

  3. 3. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop de griesmeelpap in een keukenmachine of met een handmixer los en voeg de ricotta, het ei, de sinaasappelschil en het vanillemerg toe. Klop in ca. 3 minuten tot een gladde massa.

  4. 4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Snijd de rol deeg met een scherp mes in plakken van ca. 8 mm dik. Druk voorzichtig met je vinger het midden van het deeg naar buiten en druk het deeg wat platter, zodat een schelpachtige vorm ontstaat.

  5. 5. Vul de schelpen met de vulling en druk het deeg eromheen, maar niet helemaal dicht. Leg de schelpen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de sfogliatelle ca. 45 minuten in de oven. Verlaag na 15 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Laat de sfogliatelle afkoelen en bestuif voor serveren met poedersuiker.

Foto’s: Eddy Haitjema foodstyling&receptuur: Willem van Santen styling: Willemijn van der Kamp Servies etc. : InPetto Nijmegen (in-petto.nl), eigen collectie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)