Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
beste culinaire regio's ter wereld: Napels

Dit zijn de 10 beste culinaire regio’s ter wereld

Profielfoto van BasBas Erkens

TasteAtlas maakt elk jaar een lijst met de honderd beste culinaire regio’s ter wereld. Benieuwd naar de grote winnaars en of Nederland in de lijst voorkomt? Wij doken in de lijst en delen de ultieme top tien. Ga snel op zoek naar jouw favoriete regio!

Lees verder na de advertentie

De beste culinaire regio's ter wereld

Op TasteAtlas vind je een uitgebreide online reisgids, ze noemen zichzelf ook wel de wereldatlas van traditionele gerechten, lokale ingrediënten en authentieke restaurants. Elk jaar delen ze diverse awards uit en maken ze lijstjes met de beste producten, steden en regio's ter wereld. Zo publiceerden ze onlangs een lijst met de honderd beste culinaire regio's ter wereld.

Zelf maakte ik al eerder een lijstje met mijn favoriete culinaire steden in Europa en de meeste romantische Europese steden. De lijst met culinaire regio's van TasteAtlas beperkt zich niet tot Europa, ideaal om wereldwijde inspiratie op te doen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

De allerbeste culinaire regio

Bovenaan de lijst pronkt de Italiaanse regio Campanië, dus boek die vakantie naar Italië maar alvast. In deze regio ligt de stad Napels - de geboorteplek van pizza - maar ook steden zoals Salerno, Sorrento en Pompei.

En eerlijk is eerlijk, ik heb nog nooit zulke goede pizza gegeten als in Napels. Deze regio wordt overigens niet alleen geroemd om pizza, want je vindt er ook veel lokale limoncello, mozzerella en gnocchi.

Culinaire steden in Europa: Napels

Lees verder na de advertentie

Beste culinaire regio's ter wereld

De tweede plek in de lijst gaat naar Peloponnesos, een relatief onbekende regio in Griekenland. Dit is één van de regio's waar veel olijfolie wordt geproduceerd, al komen hier ook de bekende Kalamata-olijven vandaan. Daarnaast ligt de historische stad Olympia in deze regio.

De derde plek is ook voor een Italiaanse regio, namelijk Emilia-Romagna. Uit de stad Bologna komt onder andere klassieke ragù bolognese vandaan, al komt Parmezaanse kaas en parmaham ook uit de regio. Ben je van plan om naar Emilia-Romagna af te reizen? Dan is een bezoek aan Modena ook meer dan de moeite waard. Hier komt niet alleen balsamicoazijn vandaan, je vindt er wat mij betreft ook de lekkerste tortellini.

Nummer vier is de eerste regio buiten Europa, dit is namelijk de Chinese regio Sichuan. De regio wordt geroemd om de geweldige dandan-noedels, maar ook om mapo tofu, dumplings en pittige mala (een saus van onder andere lokale pepers en chili).

Lees verder na de advertentie

Top 10 van culinaire regio's

Opvallend is dat de lijst gedomineerd wordt door Griekse en Italiaanse regio's, je vindt maar liefst vier Griekse en drie Italiaanse regio's in de top 10.

Dit jaar staat Nederland overigens voor het eerst in de top 100, het westen van Nederland wordt geroemd op plek 97. Mede door stroopwafels, de Zeeuwse bolus en natuurlijk Goudse kaas. Diverse restaurants in Amsterdam worden getipt, maar ook Brouwerij Uiltje staat hoog aangeschreven.

De dichtstbijzijnde regio's buiten Nederland vinden we overigens op nummer 82 (Vlaanderen) en nummer 96 (West-Duitsland).

Benieuwd naar de andere regio's? Dit is de gehele top 10 van de beste culinaire regio's ter wereld:

  1. Campanië (Italië)
  2. Peloponnesos (Griekenland)
  3. Emilia-Romagna (Italië)
  4. Sichuan (China)
  5. Cycladen (Griekenland)
  6. Kreta (Griekenland)
  7. Punjab (India)
  8. Toscane (Italië)
  9. Alentejo (Portugal)
  10. Macedonië (Griekenland)

Lees verder na de advertentie

Favoriete steden en regio's

In mijn lijstje met favoriete culinaire steden in Europa staat uiteraard ook de Italiaanse stad Napels (in de regio Campania). Al mogen wat mij betreft steden zoals Kopenhagen, Praag, Valencia en Porto ook absoluut niet ontbreken. Dit zijn ideale steden voor een culinaire stedentrip, waarbij je de stad al etend en drinkend kunt ontdekken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.