Je kan niet vroeg genoeg beginnen

De belangrijkste tip van allemaal is: je kan niet vroeg genoeg beginnen! Elk jaar zeggen we het weer tegen onszelf, maar uiteindelijk staan we met z’n allen met een rood hoofd op 24 december om 17:00 in de super om toch nog de laatste boodschappen te halen. Start daarom ongeveer een maand van tevoren met de eerste voorbereidingen zoals voor hoeveel mensen je moet koken. Vervolgens kan je verder met een eventueel thema en de recepten.

Maak gerechten die je al kent

Er is niets dat voor zoveel keukenstress zorgt als onverwachte stappen in een recept of een gerecht dat mislukt. Maak daarom tijdens de feestdagen alleen gerechten die je al vaker (het liefst twee of drie keer) hebt gemaakt of oefen ze van tevoren.

Tip: organiseer een testdiner met vrienden of familie. Kook de gerechten die je tijdens ‘het echte’ feest wil maken en vraag om feedback, zo weet je zeker wat je kunt verwachten en wat je gasten lekker vinden.

Maak een planning

Het klinkt wellicht overbodig, maar een planning biedt veel houvast tijdens een drukke maand als december. Schrijf op wat je wil gaan maken, plan de boodschappen in, kijk welke gerechten het langst nodig hebben of al (ruim) van tevoren gemaakt moeten worden en wat je nog op de dag zelf moet doen. Print de planning en hang op een prominente plek in huis op, bijvoorbeeld de koelkast.

Vraag om hulp

Dat jij degene bent die het etentje organiseert, feestjes initieert of het kookwonder in huis bent, betekent niet dat je alles alleen moet doen. Vraag daarom zeker om hulp, of het nu gaat om het uitkiezen van recepten, het maken van koekjesdeeg (leuk om met kinderen te doen) of het roeren in een pan risotto: vele handen maken licht werk!

Wees niet te streng voor jezelf

Tijdens de feestdagen zijn we vaak zoveel bezig met of onze kinderen en gasten gelukkig zijn en al het eten lekker vinden, dat we bijna vergeten waar het echt om draait en zelf niet kunnen genieten. Probeer je daarom continu (het begint al bij de voorbereidingen) bewust te zijn van het feit dat niemand perfect is en dat als iets net anders loopt dan je had gepland, dat echt niet erg is. Bij de grootste (keuken)blunders heeft de meerderheid van de gasten vaak niks door, dus waarom je druk maken om iets wat waarschijnlijk alleen jij merkt?
Meer tips en inspiratie vind je op de website!