Geniet jij ook zo van de natuur als je door het park loopt of in de tuin zit? Het grootste deel van wat groeit en bloeit heb je te danken aan slechts één kleine diersoort: de bij. Ze bestuiven bloemen, planten en gewassen en zorgen ervoor dat jij kunt genieten van heerlijke groenten en fruit.

Is er toekomst voor viooltjes en aardbeien?

Tenminste, als we bijen blijven beschermen. De dieren hebben het zwaar. de helft van alle 358 verschillende bijensoorten in Nederland is bedreigd. Niet alleen voor wilde bijen, maar ook voor ons heeft dit enorme gevolgen. Met het afnemen van de bijenpopulatie, komt ook een groot deel van onze voedselproductie in gevaar. Als de dieren uit zouden sterven, moet je ook afscheid nemen van onder meer aardbeien, sinaasappels, paprika’s en de eetbare bloemen die jouw bord voorzien van kleur en smaak. Dat betekent dat we ontzettend veel van onze favoriete recepten niet meer kunnen maken.

bijen

Zo kun je helpen

Klinkt als een onwenselijke situatie voor foodies, toch? Gelukkig is het heel eenvoudig om jouw steentje bij te dragen aan het behoud van de bijen. Het kost je slechts een half uurtje en ook als je niet zoveel van bijen weet, is het makkelijk om mee te doen aan de bijentelling. Dat werkt als volgt:

1. Tel op 18 of 19 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval – droog moment.

2. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Download het Telformulier voor een overzicht van de bijensoorten op www.nationalebijentelling.nl.

3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 18 april in op www.nationalebijentelling.nl.

4. De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is voor het beschermen van bijen. Zo houden we bij welke soorten veel in tuinen voorkomen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruitgaan in aantal.

ricottataartjes

Een kleine beloning

Heb je meegedaan? Dan zijn wij en de bij je super dankbaar. Daarom hebben we iets leuks voor je: dit overheerlijke recept voor ricottataartjes met frambozencoulis en viooltjes. Zo proef je direct waarom het zo belangrijk is om mee te helpen bij het beschermen van de bijen.

> Naar het recept voor ricottataartjes met frambozencoulis en viooltjes

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur&Milieu, LandschappenNL en IVN Natuureducatie in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Door te tellen draag je bij aan onderzoek en bescherming van bijen in Nederland. Dat is een fijn gevoel, toch?