Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
bone broth

Trend – Bone broth, de nieuwe smoothie?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Met succesvolle verkopen (o.a. New York & Bone Tea, London) en culinaire trendsetters die het onder de aandacht brengen (o.a. Heston Blumenthal, Hemsley+Hemsley en Ken Yamada) kent ook Nederland sinds een paar maanden de eerste ‘Bone broth’. Bone broth is letterlijk vertaald ‘bottenbouillon’. Het is een bouillon getrokken van botten, waardoor het rijk is aan mineralen, vitaminen, proteïnen en andere positieve voedingsstoffen.

Tekst: Het Foodatelier
bone brothBron

Bouillonrage komt samen met andere trends

Hoewel het principe van bone broth al erg oud is sluit het naadloos aan bij de huidige trends in food: comfort food, slow cooking en échte smaken. Daarnaast is het gezond en duurzaam: een echte superfood! Door de gezonde voedingstoffen stimuleert bone broth het immuunsysteem, werkt het weerstand verhogend, is het goed voor de spijsvertering en heeft het een positieve werking op artritis, astma en verschillende allergieën. Daarnaast bevat de bouillon verschillende aminozuren die goed zijn voor je stofwisseling en herstel van je lichaam en gewrichten.
Naast het feit dat bone broth goed voor ons lichaam is, zijn we ons ook steeds meer bewust van het dierenwelzijn en de eindigheid van onze hulpbronnen. Bone broth stimuleert het volledige gebruik van het dier (van kop tot staart), wat op haar beurt voedselverspilling tegengaat!

Zelf bone broth maken?

Zelf bone broth maken? Bewaar de botten van kip, rund of vis (2 kg) en kijk wat je aan groenten in huis hebt, bijvoorbeeld wortel, ui, bleekselderij en/ of verse kruiden.

bone broth
bone brothBron

Ingrediënten die je verder nodig hebt:
– Water
– Zeezout, peper
– 1 eetlepel azijn

Rooster de botten 30 minuten in de oven op 180 graden. Doe vervolgens de botten en groenten in een soeppan, inclusief de kruiden en specerijen en zet het geheel net onder water. Laat de bouillon op een zacht vuurtje minimaal 3-4 uur trekken met het deksel op de soeppan. Laat de bouillon afkoelen en zet het daarna een nachtje in de koelkast. Het mooie is dat het volledig van restjes te maken is, daarnaast is het ook nog eens super lekker vanwege de echte vleessmaak!

Ben jij ook overtuigd?

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!