Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
foodfoto's bresser

Dit zijn dé tips & tricks voor prachtige foodfoto’s

In samenwerking met Bresser Benelux
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Prachtige foodfoto’s zien we overal om ons heen, de gerechten springen eruit en het water loopt je gelijk in je mond. Dat wil jij ook! Toch krijg je thuis niet het resultaat waarop je had gehoopt; te donker, te licht of te flets? Zonde, want je gerecht was toch echt de moeite waard om te delen.

Prachtige foodfoto’s

No worries als je het ons vraagt, ook thuis maak je in een handomdraai gave foodfoto’s. In een paar stappen geven we je de juiste tips & tricks en benodigdheden, zodat jij ook elke dag als een pro kunt posten wat je hebt gegeten. Siham van @sihamdaily ging aan de slag met diverse producten van Bresser Benelux en deelt al haar favoriete tips!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Wat heb je nodig voor foodfoto’s?

Naast een lekker uitziend gerecht heb je natuurlijk een camera nodig. Je hoeft niet gelijk een spiegelreflexcamera aan te schaffen, ook met de camera op je telefoon schiet je tegenwoordig haarscherpe foto’s. Daarnaast is het belangrijk om goede belichting te hebben, hier kunnen lampen en reflectieschermen de uitkomst bieden. Wil je nog een stapje verder gaan, breid dan uit met een statief, achtergronden, achtergrondsysteem en leuke props om je foto’s van een goede look te voorzien.

Stap 2: Belichting voor de beste foodfoto’s

Een goede belichting is het belangrijkste wat je nodig hebt voor een foto. Belichting geeft je gerecht sfeer, kleur en balans. Je hebt thuis vast wel eens gemerkt dat foto’s maken in een keuken of tijdens donkere dagen nooit het juiste resultaat oplevert. Keukenverlichting is vaak te warm of te zacht, zodat het gerecht niet goed uitgelicht wordt en je dit in de nabewerking ook niet kunt corrigeren. Om dit te voorkomen maak je gebruik van een lamp die lichtsterk en dimbaar is, en waarbij je de kleurtemperatuur aan kunt passen. Met natuurlijk daglicht kun je vaak al de mooiste plaatjes schieten. Echter, wil je niet afhankelijk zijn van het weer of maak jij foto’s op verschillende locaties en weet je nooit zeker of er voldoende daglicht is? Zorg dan dat je voldoende lampen hebt zodat je het licht volledig kunt controleren. Twee lampen zijn vaak al voldoende voor een goede belichting voor je foodfoto’s.

Kun je wel gebruik maken van daglicht maar is het licht te fel? Dan biedt een reflectiescherm de uitkomst. Deze zijn in alle soorten en maten te koop en geven je foto’s net dat beetje extra. Door een diffuus wit reflectiescherm te gebruiken creëer je een veel zachter licht waardoor je gerecht veel egaler belicht wordt.

Foodfoto's: Bresser reflectiescherm

Stap 3: Don’t move!

Wil je bewegingsonscherpte voorkomen in je foto’s of wil je vloeiende beelden gebruiken in je video’s of reels? Maak dan zeker gebruik van een statief! Door het beeld stabiel te houden heb je geen beweging in je foto en is deze kwalitatief gezien stukken beter.

Stap 4: Maak sfeer voor je foodfoto’s

Gelukkig zijn er geen vaste regels voor het maken van foodfoto’s en kun je je creativiteit de vrije loop laten! Wel hebben we wat tips voor je die je het een stuk makkelijker maken.

Bedenk eerst de juiste compositie voor je gerecht. Ga je voor een foto vanaf bovenaf – de zogenoemde flat lay – of maak je een foto van voren? Het is in ieder geval belangrijk om altijd focus te houden op je recept, maar door het gebruik van props creëer je wel een bepaalde sfeer. Het is daarnaast belangrijk om in lagen te werken en door je camera juist in te stellen zorg je voor een door jouw gewenste scherptediepte. En vergeet natuurlijk niet om gebruik te maken van mooie achtergronden. Je hebt ze in allerlei soorten, ze versterken de sfeer van je foto enorm. Zorg er wel altijd voor dat je de aandacht naar je recept getrokken wordt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld rustige props of kleuren te gebruiken, of te spelen met je scherptediepte en compositie.

Koekjes Siham

Stap 5: Maak je eigen studio

Door verschillende achtergronden met elkaar te combineren kun je je eigen fotostudio maken. Een heel handig hulpmiddel is deze tabletop achtergrondsupport. Deze klik je aan een tafel en met twee klemmen hang je je achtergrond op. Kies bijvoorbeeld een tegelmotief en het is net of je gerecht in een keuken staat. Wanneer je gebruik maakt van flat lays kun je ook kiezen voor hoekprofielen. Zet je lampen en je statief klaar en het shooten kan beginnen!

fotostudio Bresser

Stap 6: En nu?

Je weet nu welke materialen je nodig hebt voor het maken van foodfoto’s. En vergeet niet; belichting is het belangrijkste, het is de investering echt waard! Vergeet geen gebruik te maken van allerlei hulpmiddelen om je foto kwalitatief te verbeteren. Het enige wat je dan nog moet doen is proberen en oefenen, ga lekker creatief aan de slag! Bak bijvoorbeeld eens koekjes (altijd lekker en altijd fotogeniek) en maak hiervan flat lay foto’s of stapel de koekjes eens op elkaar. Nog beter, neem er eens een hap uit en gebruik dit voor je foto. Door het gewoon te doen kom je er vanzelf achter wat werkt en breng je zelf je foto’s met gemak naar een hoger niveau.

Koekjes Siham

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!