Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor Theesommelier Mariëlla Erkens over haar boek ‘Thee, de nuchtere neef van wijn’

Theesommelier Mariëlla Erkens over haar boek ‘Thee, de nuchtere neef van wijn’

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Thee bij het eten: waarom zou je dat doen? Die vraag stelden we aan theesommelier Mariëlla Erkens en daar weet zij maar al te goed een antwoord op te geven. We draaien het juist om: waarom niet? Thee is misschien nog wel fijner, avontuurlijker en bovenal risicovrij [knipoog] om te combineren met food.

Waarom thee bij het eten?

Die vraag krijg ik vaak, meestal gevolgd door: er gaat toch niets boven wijn? Eventueel bier, maar thee? Op tafel hoort wijn. Dat doen we al eeuwen. Wijn is rood, wit of rosé. Of champagne als het feest is. Koffie koop je gemalen en drink je met melk en suiker. Thee is zwart en drink je met suiker. Thee moet opboksen tegen een hardnekkig vooroordeel maar deelt meer overeenkomsten met wijn dan je zou denken. Het heeft een rijk palet aan aroma’s, zuivert de mond, stimuleert de eetlust en een fijne bijkomstigheid: veroorzaakt geen dronkenschap maar stimuleert juist de spijsvertering en maakt je helder en alert.

“Naar mijn mening leer je thee pas waarderen door het te proeven, zo vaak mogelijk. En veel proeven, wie wil dat nou niet?” – Mariëlla Erkens

Hoe kies je thee?

Stel, je hebt pasta met gebakken garnalen in knoflookroomsaus. Daar wil je wijn bij. Dan kun je het volgende doen: Je pakt de wijn die je in huis hebt en je ziet wel of het past. Maar je kunt ook kiezen voor een specifieke chardonnay uit een bepaalde streek, van een bepaalde wijnmaker uit een bepaald jaar en die test je eerst met het gerecht. Precies zo kun je met thee te werk gaan: je gebruikt de thee die je in huis hebt en je ziet wel of het past of je kunt een Japanse sencha kiezen die langer is gestoomd dan gebruikelijk en daardoor meer zeetonen heeft of  je kiest voor een Japanse Sencha, omdat die door zijn zeetonen goed bij vis past, of je gaat nog een stapje verder en kiest voor een Sencha fukamushi. Die heeft nog meer zeetonen. Bijvoorbeeld die van de familie Otsuka uit Shizuka.

Matchen met thee

Bij vis, ziltig en zout zoek je

Friszure en umamismaken  met frisse, kruidige, hoofdtonen zoals spinazie of zeewier.

Bij vlees, gevogelte en umami zoek je

Zoute en umamismaken met krachtige, rijpe, aardse, kruidige aroma’s voor balans of smaakversterking. Denk aan hooi, paddenstoelen of kruidnagel.

Bij groente, bitter, vegetaal zoek je

Zoete, zoute of umamismaken met rijpe, notige, zuivelaroma’s zoals erwtjes, amandelen, room of boter.

Bij zure gerechten of ingrediënten zoek je

Zoete of umamismaken met rijpe, zacht fruit- of zuivelaroma’s voor balans of smaakverandering. Zoals mango, perzik, banaan, peer, melk of room.

Bij zoete gerechten zoek je

Zoete smaken voor balans of zure of bittere smaken met frisse, fruitige aroma’s voor contrast zoals citrus, rood fruit, kaneel, gember of peper.

Terroir thee

Thee heeft meer met wijn gemeen dan je in eerste instantie misschien denkt. Het effect ervan op smaak van het eten, de eeuwenoude kennis over de productie ervan en de manier van verbouwen. De Terroir (van terre, Frans voor aarde) is van groot belang voor de smaak van vrijwel alles wat van het land komt. Theestruiken of wijnstokken die groeien op mineraalrijke of zilte grond leveren wijn of thee op met minerale of zilte tonen. Dit noem je terroir.

Thee, de nuchtere neef van wijn

Het boek van theesommelier Mariëlla Erkens staat vol informatie, tips en heerlijke recepten met bijpassende theeadviezen. Bijvoorbeeld hoe kies je thee bij kaas of chocola, hoe maak je cocktails met thee en hoe ga je er mee aan de slag in de keuken. Een handboek én kookboek met thee in de hoofdrol.

Auteur: Mariëlla Erkens
Foodfotografie: Harold Pereira
Verschijningsdatum: medio november

 

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!