Advertentie
Waarom thee bij het eten?
Die vraag krijg ik vaak, meestal gevolgd door: er gaat toch niets boven wijn? Eventueel bier, maar thee? Op tafel hoort wijn. Dat doen we al eeuwen. Wijn is rood, wit of rosé. Of champagne als het feest is. Koffie koop je gemalen en drink je met melk en suiker. Thee is zwart en drink je met suiker. Thee moet opboksen tegen een hardnekkig vooroordeel maar deelt meer overeenkomsten met wijn dan je zou denken. Het heeft een rijk palet aan aroma’s, zuivert de mond, stimuleert de eetlust en een fijne bijkomstigheid: veroorzaakt geen dronkenschap maar stimuleert juist de spijsvertering en maakt je helder en alert.
“Naar mijn mening leer je thee pas waarderen door het te proeven, zo vaak mogelijk. En veel proeven, wie wil dat nou niet?” – Mariëlla Erkens
Hoe kies je thee?
Stel, je hebt pasta met gebakken garnalen in knoflookroomsaus. Daar wil je wijn bij. Dan kun je het volgende doen: Je pakt de wijn die je in huis hebt en je ziet wel of het past. Maar je kunt ook kiezen voor een specifieke chardonnay uit een bepaalde streek, van een bepaalde wijnmaker uit een bepaald jaar en die test je eerst met het gerecht. Precies zo kun je met thee te werk gaan: je gebruikt de thee die je in huis hebt en je ziet wel of het past of je kunt een Japanse sencha kiezen die langer is gestoomd dan gebruikelijk en daardoor meer zeetonen heeft of je kiest voor een Japanse Sencha, omdat die door zijn zeetonen goed bij vis past, of je gaat nog een stapje verder en kiest voor een Sencha fukamushi. Die heeft nog meer zeetonen. Bijvoorbeeld die van de familie Otsuka uit Shizuka.
Matchen met thee
Bij vis, ziltig en zout zoek je
Friszure en umamismaken met frisse, kruidige, hoofdtonen zoals spinazie of zeewier.
Bij vlees, gevogelte en umami zoek je
Zoute en umamismaken met krachtige, rijpe, aardse, kruidige aroma’s voor balans of smaakversterking. Denk aan hooi, paddenstoelen of kruidnagel.
Bij groente, bitter, vegetaal zoek je
Zoete, zoute of umamismaken met rijpe, notige, zuivelaroma’s zoals erwtjes, amandelen, room of boter.
Bij zure gerechten of ingrediënten zoek je
Zoete of umamismaken met rijpe, zacht fruit- of zuivelaroma’s voor balans of smaakverandering. Zoals mango, perzik, banaan, peer, melk of room.
Bij zoete gerechten zoek je
Zoete smaken voor balans of zure of bittere smaken met frisse, fruitige aroma’s voor contrast zoals citrus, rood fruit, kaneel, gember of peper.
Terroir thee
Thee heeft meer met wijn gemeen dan je in eerste instantie misschien denkt. Het effect ervan op smaak van het eten, de eeuwenoude kennis over de productie ervan en de manier van verbouwen. De Terroir (van terre, Frans voor aarde) is van groot belang voor de smaak van vrijwel alles wat van het land komt. Theestruiken of wijnstokken die groeien op mineraalrijke of zilte grond leveren wijn of thee op met minerale of zilte tonen. Dit noem je terroir.
Thee, de nuchtere neef van wijn
Het boek van theesommelier Mariëlla Erkens staat vol informatie, tips en heerlijke recepten met bijpassende theeadviezen. Bijvoorbeeld hoe kies je thee bij kaas of chocola, hoe maak je cocktails met thee en hoe ga je er mee aan de slag in de keuken. Een handboek én kookboek met thee in de hoofdrol.
Auteur: Mariëlla Erkens
Foodfotografie: Harold Pereira
Verschijningsdatum: medio november
Onze tips
Tips voor de feestdagen: 6x feestelijk smullen
Vers van de pers: De Ontbijtweek, Starbucks’ kerstmenu en meer!
Getest: de lekkerste gevulde speculaas bevat geen amandelspijs
Dit is het beste kookboek van 2024
WIN: diner voor twee in het restaurant van Jamie Oliver in Londen
GEWONNEN: Slowcookerdiner met Sabine van OhMyFoodness
Nu verkrijgbaar: Het Grote Kerstnummer van Foodies
Foodies Christmas Gifts: win elke dag geweldige prijzen
Redactie