Advertentie
Rot is hot. Terwijl de hele wereld daar langzaamaan van doordrongen raakt, weet Christian Weij dat al lang. Al jaren fermenteert hij zo’n beetje alles wat op zijn pad komt.
Onze voorouders ontdekten dat voedsel langer houdbaar werd door het te fermenteren. Toevallige ontdekkingen leidden ertoe dat we uiteindelijk verzot zijn geraakt op gefermenteerd voedsel. Van de eerste kwark, per ongeluk gemaakt van in een kamelenmaag bewaarde melk, tot het exclusieve kopje single origin koffie waar je ’s ochtends mee opstaat; al deze producten komen tot stand door fermentatie.
Goede bacteriën
Kennis over fermentatieprocessen bestond vroeger bij iedereen. We hadden vast allemaal een oma die haar eigen boontjes of zuurkool inmaakte. Ergens tussen de industrialisering van ons voedsel en de ongelofelijke angst voor bacteriën verloren we veel van deze methoden. Het was geen gemeengoed meer om zelf je eten te produceren, laat staan om met zoiets als bacteriën, schimmels en gisten aan de slag te gaan. Eeuwig zonde, vindt Christian Weij, fooddesigner en fermenteer-expert, want goede bacteriën in je lijf hebben, is juist heel gezond.
Verrot gezond dus
Christian Weij is fooddesigner, schrijver, chef, cateraar en nog veel meer. Met zijn bedrijf Puur-e verzorgt hij workshops, demonstraties, catering en pop-updiners. Vanuit een duurzaam en lokaal perspectief wil hij mensen onderwijzen over voeding. In 2015 verscheen Christian’s eerste boek Verrot lekker en in 2017 verschijnt zijn tweede boek Verrot gezond.
Het hele interview, meer over de workshop én fermenteerrecepten vind je in foodies februari. Bestel ‘m hier!
Tekst en foto’s: Willem van Santen
Onze tips
Restaurants in Londen: de beste pubs, bars & hotspots
Restaurants in Antwerpen: 17x ontbijten, lunchen en dineren
Deze culinaire steden in Europa mag je niet missen
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Arnhem voor elke prijsklasse
Hotspots: dit zijn de leukste adresjes voor een high tea
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Oostende voor elke prijsklasse
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Den Bosch voor elke prijsklasse
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Nijmegen voor elke prijsklasse
Restaurants op Bonaire: de beste hotspots, foodtrucks & tips
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Amsterdam voor elke prijsklasse
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Utrecht voor elke prijsklasse
Hotspots: de leukste Thaise restaurants en adresjes in Nederland
Nieuw op Bonaire: veel restaurants en culinaire ervaringen
Op pad met Snackspert in Amsterdam
Hotspots: dit zijn de leukste restaurants in Tilburg
Redactie